Less
16.05.2008, 13:42:50
Cześć!
Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie parametry musi spełnić moja strona, aby była praktyczna do przeglądania na telefonach komórkowych ?
Albo jakiś link do jakiegoś tutoriala ?
Pozdrawiam
Less
Crozin
16.05.2008, 14:19:47
Weź tel kom. (ew. skorzystaj z internetowych symulatorów) i zobacz czy używanie stron jest wygodne.
Generalnie powinna być:
a) lekka

bez obrazków (dużych)
c) szerokość raczej na 100% a nie na sztywno (w px)
d) bez zbędnych elementów
e) w pionie krótka, a w poziomie bez scrolla
Less
16.05.2008, 15:52:02

he he he ok
Shili
16.05.2008, 18:28:48
Możesz spróbować w jednym ze stylów (dla telefonu) ustawić atrybut media="handheld" (wspominam, jeśli się z tym jeszcze nie spotkałeś).
Jest to o tyle przydatne, że spokojnie możesz mieć tyle elementów i taką szerokość jaką sobie życzysz dla przeglądarek graficznych, telefony komórkowe natomiast powinny skorzystać z tego stylu z media="handheld"; czy działa jak powinno nie wiem (emulatory nie chcą załączyć mi pliku z localhosta), ale na jakimś prostym przykładzie spróbować można. Co prawda to zawsze dodatkowy arkusz stylów więcej, ale masz pewność, że strona będzie wyglądała optymalnie i normalnie i za pomocą telefonu komórkowego (jeśli wszystko zadziała zgodnie z oczekiwaniami, a myślę, że powinno).
Less
18.05.2008, 12:29:22
Może ktoś mi podrzucić info: jakie sa wspomniane style dla telefonów komórkowych... ?
i nowa rzecz:
Jak przeglądarka może rozpoznać, że ktoś połaczył się z telefonu komórkowego, a jak z komputera ? Widziałem coś takiego na stronie PKO, że połaczenie z telefonu przekierowuje na właściwa stronę od razu...
może ktoś wie ?
Dzięki i pozdrawiam
Crozin
18.05.2008, 13:08:33
Przeglądarka już sama dobrze wie czy jest na PC czy tel. kom.

A jeżeli chcesz rozpoznać po stronie serwera czy ktoś się łączy z PC czy urządzenia mobilnego to chyba $_SERVER będzie pomocne
Less
18.05.2008, 16:33:52
Gzie znajdę informacje, jak rozpoznać różne "przegladarki", także te z komórek ?
Crozin
18.05.2008, 18:36:58
W zmiennej $_SERVER['USER_AGENT']; masz informacje n/t przeglądarki (fakt, że mogą być one dowolnie manipulowane, ale w 99% przypadków będziesz mieć tam nazwę przeglądarki)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.