Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Bałagan przy wyświetlaniu zawartości folderu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czesław
Dzień dobry! Nazywam się Czesio i prowadzę stronę dla szkoły, co ja tam chodzę. Jest to strona niebieska, z czarnymi literami i granatowymi linkami.

A teraz na poważnie, na tej stronie mam skrypt o następującym składzie
  1. <?
  2.  
  3.  
  4.  
  5. $dir = "./absolwenci/dane";
  6. if (is_dir($dir)) {
  7.  if ($dh = opendir($dir)) {
  8.  while (($file = readdir($dh)) !== false) {
  9.  if( ($file!= '.') && ($file!= '..') && ($file!= 'styles.css') && ($file!= 'index.php') && ($file!= 'logowiki.gif  ') )
  10. {
  11.  
  12. $file = explode('.', $file);
  13. $extension = array_pop($file);
  14. $fileName = implode('.', $file);
  15.  
  16.  echo "<li><a href=\"http://www.1lo.torun.pl/1lo/absolwenci_listy.php?rocznik="."$fileName"."\">"."$fileName"."</a>"."</li>";
  17. }
  18.  
  19.  
  20.  }
  21.  closedir($dh);
  22.  }
  23. }
  24. ?>

Nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że na stronie wyniki wyświetlone są w kosmicznym nieładzie (każdy plik ma nazwę rozpoczynającą się od rocznika, wcześniej pliki układały się wg tej kolejności [de facto - alfabetycznej] aż pewnego dnia coś się rypnęło na serwerze i lista jest teraz conajmniej nieuporządkowana). Da się zmusić jakoś ten skrypt, żeby wyświetlał te dane wg roczników?

Dobranoc! smile.gif
jacekl
  1. <?php
  2. scandir ( string $directory [, int $sorting_order [, resource $context]] )
  3. ?>

Chyba że używasz PHP4, wtedy wrzuć nazwy plików do tablicy, posortuj tablicę i dopiero wyświetlaj.

JL
Czesław
I co? Gdzie to wstawić? Ja jestem z PHP kompletnie zielony, wykorzystuję gotowe skrypty, dlatego jestem w przedszkolu...
jacekl
Na http://pl.php.net/manual/pl/function.scandir.php#81969 masz gotowy kod - wstaw go w miejsce tego, który napisałeś wcześniej.

JL
Czesław
OK, a można jakoś wyrzucić rozszerzenia plików, żeby w tekście linków się nie pokazywały?
Gość
Przepraszam, żeby nie pokazywały się i jak wkleję w <a href="..."> i do opisu linka (rozszerzenie pliku jest wpisane w korespondujący skrypt na stałe). Przepraszam, że mieszam smile.gif
Czesław
Może ktoś podać rozwiązanie? Jestem noga z PHP sad.gif, a bardzo mi zależy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.