Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z konwersjacją znaków html'a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-raf2001-
witam!
Mam oto taki problem, potrzebuje umieścić kod html'a w bazie danych i potrzebuje pewne znaki przekonwertować. oto kod:
  1. <? $text = '<b><h1>Szanowni Państwo!</h1></b><br />
  2. Zapraszamy do obejrzenia WebCasta z prezentacji MOST, która odbyła sie w Warszaw
    ie.<br />'
    ;
  3.  
  4.  $text = addslashes($text);
  5.  $text = htmlentities($text);
  6.  
  7.  echo $text;
  8. ?>

potrzebuje aby <br /> było konwertowane, a dokladniej jego znaki (/) można by to zrobić np. przez ereg_replace() ale jak to prościej wykonać wykorzystując funkcje do tego przeznaczone.
Shili
Lepiej użyć funkcji str_replace() niż ereg_replace() to tak na samym wstępie. Chyba, że zamierzasz używać do tej zamiany wyrażeń regularnych winksmiley.jpg
A w ogóle tego typu znaki trzeba konwertować? Jeśli chcesz dodać przy nim slash możesz użyć funkcji addcslashes" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
-raf2001-
a mam jeszcze jedno pytanie. w bazie trzymam oto taki kawałek kodu:
  1. <?php
  2. [object type="video/x-ms-wmv" data="www.wmv" width="360" height="288"]
  3. [param name="src" value="www.wmv"]
  4. [param name="autostart" value="false"]
  5. [param name="controller" value="true"] [/object][/
  6. ?>

oczywiście to jest przekonwertowany kod(znaki <> pozamieniane na []), lecz z tym kawałkiem kodu strona niechce działać, wypsuje że: interakcja formatu activex z innymi częsciami tej strony może być niebezpieczna. czy chcesz zezwolić na interakcje?? niestety po kliknieciu tak, strona i tak i tak sie nie do końca ładuje. sprawdzałem z 20 razy czy kolejnośc znaczników jest prawidłowa i wszystko sie zgadza(oczywiście po przekonwertowaniu spowrotem na < i >). gdy miałem ten kodzik zapisany w pliku tekstowym problem nie występował, co zrobić??
-raf2001-
ponawiam prośbe/pytanie. jest to bardzo ważne i śpieszy mi sie z tym. z góry tnx...
nospor
Cytat
(oczywiście po przekonwertowaniu spowrotem na < i >). gdy miałem ten kodzik zapisany w pliku tekstowym problem nie występował,
Podejrzyj wygenerowany kod czy oby na pewno w 100% sie zgadza. Nie ma znaczenia dla html skad mu sie ten html wygenerował, czy z pliku czy z bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.