Mam problem ze zrobieniem menu rozwijanego. Mam w bazie danych 2 tabele: menu (menu_id, menu_nazwa) i podmenu (podmenu_id, podmenu_nazwa, menu_id). W menu są wartości: dział1, dział2, dział3, a w podmenu: link1, link2, link3 (wszystkie z menu_id 2), link4, link5 (obie z menu_id 3).
Mam taki kod:
  1. <?php
  2.  
  3. require_once('baza.php');
  4.  
  5. if(!isset($_GET['menu'])) {
  6.  
  7. $zapytanie = "SELECT * FROM menu ORDER BY menu_id";
  8. $wynik = mysql_query($zapytanie) or die (mysql_error());
  9.  
  10. while ($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)) {
  11.  
  12. echo "<a href='menu.php?menu=" . $wiersz['menu_id'] . "'><b>" . strtoupper($wiersz['menu_nazwa']) . "</b></a><br>";
  13. }
  14. }
  15. else
  16. {
  17. $podmenu = $_GET['menu'];
  18.  
  19. $zapytanie = "SELECT * FROM menu ORDER BY menu_id";
  20. $wynik = mysql_query($zapytanie) or die (mysql_error());
  21.  
  22. while ($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)) {
  23.  
  24. echo "<a href='menu.php?menu=" . $wiersz['menu_id'] . "'><b>" . strtoupper($wiersz['menu_nazwa']) . "</b></a><br>";
  25. }
  26.  
  27. $zapytanie2 = "SELECT * FROM podmenu WHERE menu_id='$podmenu' ORDER BY podmenu_id";
  28. $wynik2 = mysql_query($zapytanie2) or die (mysql_error());
  29.  
  30. while ($wiersz2 = mysql_fetch_array($wynik2)) {
  31. echo "<a href='menu.php?podmenu=" . $wiersz2['podmenu_id'] . "'>" . $wiersz2['podmenu_nazwa'] . "</a><br>";
  32. } 
  33.  
  34. }
  35. ?>

Menu owszem pojawia się, ale na samym dole, a nie pod każdym działem. Interesuje mnie tylko jeden podpoziom. Czy to tak ma być zrobione? Próbowałem coś z JOIN, ale nie wiem jakie zapytanie mam napisać. Sprawdzałem coś takiego:
  1. $zapytanie2 = "SELECT menu.menu_id, menu.menu_nazwa, podmenu.podmenu_id, podmenu.podmenu_nazwa, podmenu.menu_id
  2. FROM menu LEFT JOIN podmenu ON menu.menu_id = podmenu.menu_id";

ale wtedy to mi się pod każdym działem pokazują te linki, tak więc coś jest źle. Jakie mam napisać to zapytanie i ogóle czy dobrze myślę. Może ktoś by mnie trochę naprowadził, bo nie wiem gdzie i co mam źle.