Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wolniejsze polaczenia mySQL z localhosta
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
coolin1986
Mam następujący problem:
Są dwie edentyczne strony które korzystają z jednej bazy danych na serwerze N.
Jedna strona znajduję się na moim komputerze w katalogu C:\wamp\www a druga na serwerze zewnętrznym.
Wydawało by się że ta zainstalowana lokalnie ma się uruchamiać szybciej, ale jest zupełnie inaczej.
Nie to że zauważyłem to teraz, ten problem był zawsze. Koledzy programmisci mówią że to jest normalne, ale dlaczego tak się dzieje nie wiedzą. Czy to jest problem Windowsa? Czy firewall'a? Nie rozumiem.
mrok
Co mi przychodzi na mysl:

1. Serwer N jest polaczony z serwerem mysql lepszym laczem (wieksza przepustowosc)

2. byc moze nie chodzi o mysqla tylko o kod, serwer jest potezniejsza maszyna niz Twoj localhost(tak zakladam), wiec wszystko wykonuje sie szybciej
coolin1986
No nie wiem czy dla mojego kompa jest taki ogromny problem przerobienie kilka wersetów kodu i pobranie jednego selecta na 2 kB danych.
mrok
to pusc pinga z serwera i swojej maszyny do serwera N (najlepiej z -t i po pewnym czasie niech Ci podsumowanie wyswietli)

a tak wlasciwie to o jakich roznicach w czasie mowimy?? sekunda czy 0.00001 sek? winksmiley.jpg
coolin1986
Ping? Za bardzo nie wiem co to jest i jak to dziala. A różnice w czasie są takie że z 5-10 sekund muszę czekać aż się załaduje strona żeby przetestować małą zmianę wprowadzoną na stronie. Niekiedy wychodzi szybciej wrzucić plik na ftp i przetestować na serwerze zewnetrznym.
mrok
w windowsie klikasz uruchom -> wpisujesz cmd -> potem ping ip serwera -t (np ping 213.180.130.200 -t) i enter
w linuxie w terminalu wklepujesz ping i ip

w obydwu przypadkach ctrl+c konczy dzialanie i wyswietla podsumowanie. Bedzie tam sredni czas dostepu do serwera

Cytat
A różnice w czasie są takie że z 5-10 sekund muszę czekać aż się załaduje strona żeby przetestować małą zmianę wprowadzoną na stronie.

Az tyle to faktycznie ciezko to bedzie wyjasnic winksmiley.jpg .... a php masz jako modul apacha czy CGI?

Mozesz tez sciagnac http://technet.microsoft.com/en-us/sysinte...s/bb896653.aspx i zobaczyc co zaczyna pracowac ja wprowadzasz swoje zmieny na stronce.
coolin1986
Fajna sprawa ten ping winksmiley.jpg Ale wynik jest następujący: średni czas polaczenia z serwerem home.pl 30ms, sredni czas polaczenia z localhost <1ms (0ms). Więc ten test nic nam nie pokaże

A czy to jest moduł Apache czy CGI nie wiem. A co jest jakaś różnica w szybkości przy tych wersjach?
mrok
bardziej chodzilo mi o spingowanie serwera bazy z Twojego kompa (to juz znamy) i z servera na ktorym skrypt uruchamia sie szybciej.
Ale jesli do home.pl masz 30ms to nie tutaj siedza te sekundy.

sprobuj zrobic prosty stoper w tym skrypcie - zeby znac czas jego dzialania, moze cos to da

Cytat
A czy to jest moduł Apache czy CGI nie wiem. A co jest jakaś różnica w szybkości przy tych wersjach?

tak, ale nigdy nie pokusilem sie(brak czasu) zmierzyc ile ta roznica wynosi. Jak potrzebujesz wiecej szczegolow to tu jest wszystko www.google.pl

Sprawdz w httpd.conf czy przy linku do php (np c:\php)
masz LoadModule (moduł)
czy ScriptAlias /php/ "c:/php/" (CGI)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.