Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [LICENCJONOWANIE] Licencja na skrypt
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
$nevermind
Powiedzmy, że napisałem sobie jakiś ciekawy skrypt który ma ręce i nogi , przykładowo niech to będzie CMS. Jest już całkowicie skończony , przetestowany itp.

Teraz chciałbym go zacząć sprzedawać za jakąś sumę. Żeby to zrobić rozumiem że muszę nabyć licencję na skrypt która będzie mówiła że jestem jej autorem i mam prawa do sprzedaży itp.

Może mnie ktoś nakierować gdzie , w jakim urzędzie mogę to załatwić? Co powinienem wiedzieć?
piotrooo89
mnie też bardzo interesuje ten temat... proszę kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wypowiedź.
pyro
sprzedawać możesz od razu, ale jeśli co rok dochody przekraczają określoną sumę no to w grę wchodzi podatek VAT
piotrooo89
o jakiej sumie tu jest mowa? nie będę miał żadnych problemów w sytuacji gdy klient powiedział mi napisz i stronkę taka i taka ja mu mówię cenę np 100zł i mogę już to sprzedać? dobrze rozumiem?
pyro
Lub mówiąc jaśniej: podatnikiem VAT jest też każda osoba prowadząca działalność gospodarczą bez względu na cel. Jeżeli jednak sprzedajesz coś pojedyńczo to nie potrzeba VAT'u. Zarejestrować tę działalność można w urzędzie.

// EDIT

piotrooo89, możesz mu to śmiało sprzedać smile.gif

// EDIT

Chyba jeszce VAT się płaci, gdy sprzedawany produkt sprzedajemy powyżej określonej przez rząd sumy, dlatego czasem jak ktoś sprzedaje samochód, a my go kupujemy, to płacimy VAT
piotrooo89
dobra dziękuję za info...
zoreander
Witam, mnie również interesuje jak to jest z tymi licencjami. Pisząc CMS na pewno nie nastawiamy się na jednorazową sprzedaż, zresztą sprzedając cokolwiek bez licencji zbywamy się praw i kupujący może zrobić z tym cokolwiek co mu się podoba, zainstalować na tylu stanowiskach na ile sie podoba itp.

Więc ponawiam pytanie autora wątku i kieruje do programistów którzy mają doświadczenie z licencjami. Gdzie ( w jakim urzędzie ) oraz jakie wymagania trzeba spełnić. Jak długo trwa załatwianie formalności (ile to kosztuje?).

Nie wierzę że nie ma na tym forum ludzi którzy którzy posiadają wiedzę na temat.

Ps. Nie piszcie proszę o zakładaniu działalności. Załóżmy przykładowo jest programista freelancer, nie chce zakładać firmy, chce sprzedać powiedzmy małą ilość kopii skryptu CMS i chce uzyskać (lub jakkolwiek to zwał) na niego licencję.
kwiateusz
jaki urzad? licencje nadaje autor skryptu/programu wystarczyło pogooglac ew zajrzec w wiki smile.gif http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencja_oprogramowania
pyro
kwiateusz, myślę, że autorowi tematu chodziło o to, czy może od tak sprzedawać swoje autorskie skrypty, jeśli nie to na jakich warunkach smile.gif

Cytat("kwiateusz")
jaki urzad? licencje nadaje autor skryptu/programu

Chodziło mi o zarejestrowanie działalności

// EDIT

kwiateusz pszepraszam, ale nie zauważyłem jednego posta nad tobą, a autorowi tego postu radze przeczytac co napisalem, w razie pytan google
zoreander
Cytat
jaki urzad? licencje nadaje autor skryptu/programu wystarczyło pogooglac ew zajrzec w wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencja_oprogramowania

Ok, rozumiem, myślałem że ma to jakiś bardziej formalny charakter. Dzięki.
pyro
zoreander, ma. Tylko spytałeś wogóle o co innego, a kwiateusz ci na to odpowiedział. Licencje mają mało wspólnego z działalnością gospodarczą...
empathon
Cytat(pyro @ 26.05.2008, 18:03:03 ) *
zoreander, ma. Tylko spytałeś wogóle o co innego, a kwiateusz ci na to odpowiedział. Licencje mają mało wspólnego z działalnością gospodarczą...

Licencje mają mało wspólnego ale jeśli ich sprzedaż nosi znamiona działalności gospodarczej wtedy DG jest wymagana.
Tak przynajmniej wynika z mojego małego zwiadu.
pyro
Cytat(empathon @ 26.05.2008, 18:17:42 ) *
Licencje mają mało wspólnego ale jeśli ich sprzedaż nosi znamiona działalności gospodarczej wtedy DG jest wymagana.
Tak przynajmniej wynika z mojego małego zwiadu.

Zazwyczaj sprzedawanie licencji nosi znamiona działalności gospodarczej, chyba że odsprzedaje się takową jednorazowo.
1010
Jak sprzedajesz coś to podpisujesz umowę z kupującym na jakich zasadach może korzystać ze skryptu i w niej ustalasz co, jak i gdzie..
piotrooo89
Cytat(1010 @ 26.05.2008, 21:06:33 ) *
Jak sprzedajesz coś to podpisujesz umowę z kupującym na jakich zasadach może korzystać ze skryptu i w niej ustalasz co, jak i gdzie..

no to jest jasne tylko czy takie podpisanie umowy nie jest jeszcze dodatkowo obciążone jakimiś zasadami prawnymi typu podatek, bo z tego co wiem trzeba go odprowadzić.
1010
Podatek od osiąganych dochodów to już jest całkiem inna bajka...
piotrooo89
no i właśnie o ta inną bajkę chodzi... bo nie bardzo wiem jak można takie sprawy załatwiać proszę o pomoc
pyro
to bajka na cały piękny wieczór smile.gif
LonelyKnight
Ehh chyba trochę mieszacie pojęcia smile.gif

Weź sobie rachunek za telefon - co tam jest - podatek VAT, faktura za komputer - podatek VAT, kup książkę - podatek VAT ( 0% ;-) ). Także podatek VAT dla osoby prowadzącej działalność nie jest obciążeniem bo płaci ją ostateczny odbiorca towaru, usługi etc. Przedsiębiorca po prostu dolicza ją "dodatkowo" do ceny towaru/usługi.

Jak chce się sprzedawać jakieś oprogramowanie to trzeba założyć działalność gospodarczą, zarejestrować się w US i odprowadzać podatki: dochodwy i VAT - jeśli jest się VAT'owcem. Podatek VAT i dochodowy to dwie różne rzeczy.

Koszt działalności gospodarczej to:
1. ubezpieczenie zdrowotne, składka emerytalna, rentowa itp. - pierwsze dwa lata ~300 zł, później 700 zł miesięcznie,
2. podatek dochodowy.

Był już o tym temat na forum.

Jeśli sprzedajesz komuś jakąś stronę, grafikę to zazwyczaj podpisuje się umowę-zlecenie - wtedy także trzeba zapłacić podatek dochodwy - nawet jeśli zrobiłeś tą stronę za 100 zł. Ewentualnie, jeśli roczny dochód nie przekroczy jakiejś tam niewielkiej kwoty, to US zwróci zapłacony podatek po rozliczeniu rocznym., więc na koniec roku musisz złożyć PIT i taką sprzedaż rozliczać. Przy czym w przypadku umowy-zlecenia podatek powinien zapłacić zamawiający.

Licencja może być załącznikiem do takiej umowy i określać dozwolony użytek oprogramowania.
zoreander
Cytat
Jak chce się sprzedawać jakieś oprogramowanie to trzeba założyć działalność gospodarczą

Czyli sprzedanie jakiegokolwiek skryptu/programu na allegro/ebay/itp bez DG jest nielegalne?
LonelyKnight
Jeżeli sprzedajesz soft systematycznie to tak - trzeba zarejestrować działalność.
zoreander
Czyli aby wyjaśnić do końca pozostaje jeszcze dowiedzieć się co oznacza dokładnie pojęcie "systematycznie". Czy jest dokładnie określone kiedy sprzedaż staje się "systematyczna".
pyro
Cytat(LonelyKnight @ 27.05.2008, 09:46:40 ) *
Jeżeli sprzedajesz soft systematycznie to tak - trzeba zarejestrować działalność.

nie, na allegro jest tak, że przy wystawieniu przedmiotu allegro bierze ileś tam od określonej kwoty, resztą zajmuje sie allegro, nie trzeba rejestrować działalności
Kocurro
pyro: jeśli nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd. To, że allegro bierze prowizję nie zwalnia od opłaty podatków.

W zasadzie - jeśli chcesz coś zarobić to albo robisz to całkiem na czarno i zarabiasz grosze (firmy nie lubią nie dostawać kwitków na większe kwoty winksmiley.jpg ) albo robisz to legalnie i możesz zarabiać więcej.

A najlepiej - dogadaj się z kimś kto ma firmę, sprzedaż mu skrypt a on Cię będzie zatrudniał na umowę zlecenie/o dzieło jako "wdrożenie" - wtedy każdy będzie zadowolony.

Niestety podatek tak czy siak trzeba płacić.

pozdr.
pyro
Cytat
pyro: jeśli nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd. To, że allegro bierze prowizję nie zwalnia od opłaty podatków.

a ty wiesz?

// ADD

btw. chodziło mi o podatki dochodowe, jeśli chodzi o VAT to rzeczywiście nie zwalnia
LonelyKnight
Cytat(pyro @ 27.05.2008, 13:26:17 ) *
a ty wiesz?

// ADD

btw. chodziło mi o podatki dochodowe, jeśli chodzi o VAT to rzeczywiście nie zwalnia

A niby jak "załatwia" co? Płaci za Ciebie podatek dochodowy? worriedsmiley.gif worriedsmiley.gif Pierdoły opowiadasz. Allegro jest pośrednikiem i nie ma z Twoimi podatkami nic wspólnego.
sniezny_wilk
Allegro nic nie płaci za Ciebie i z niczego Ciebie nie zwalnia, jest tylko pośrednikiem pomiędzy dwiema osobami. Na dobrą sprawę na sprzedaż większej ilości przedmiotów powinieneś mieć DG, a z każdego powinieneś się rozliczać, a jak to wygląda każdy wie..
Pilsener
Działalność gospodarcza:
Cytat
zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły
- możesz oczywiście nie rejestrować działalności gospodarczej, ale wtedy działasz w szarej strefie. Prawo jest dość restrykcyjne, należy zapłacić podatek także wtedy, jeśli coś komuś dajesz - jeśli sprzedajesz (choćby po kosztach), to należy zapłacić podatek od czynności cywilno-prawnych, od wygranych także, i od spadków, od WSZYSTKIEGO w tym kraju płaci się co najmniej jeden podatek, a często kilka.

Z tego co się orientują, z podatku zwolnione są drobne tranzakcje (chyba do 1000 zł miesięcznie, ale mogę się mylić) o ILE nie wkazują one na cel zarobkowy.

Konkluzja: Nawet sprzedając co miesiąc jedną licencje za 1zł jest to działalność gospodarcza i należy ją zarejestrować.
piotrooo89
allergo stanowi niejako umowę sprzedający kupujący.... jest gwarantem wywiązania sie z tej umowy... dowiadywałem sie dziś u swojego szefa i on mówił coś takiego że vat'u nie trzeba płacić poniżej 1000 PLN tylko nie może to być tak że cały czas coś sprzedajesz i zarabiasz - czyli dokładnie to co napisał Pilsener. i są jeszcze jakieś ulgi jak jest to twoja pierwsza działalność i jak jesteś uczniem ale dokładnie wiem jakie szef mi jutro powie więc będę wiedział.
pyro
Cytat(LonelyKnight @ 27.05.2008, 13:54:02 ) *
A niby jak "załatwia" co? Płaci za Ciebie podatek dochodowy? worriedsmiley.gif worriedsmiley.gif Pierdoły opowiadasz. Allegro jest pośrednikiem i nie ma z Twoimi podatkami nic wspólnego.

Całkiem możliwe, wywnioskowałem to tylko na podstawie doświadczeń swoich i znajomych, którzy tam stale kupują, możliwe, że wszystkie te transakcje są nielegalne smile.gif
LonelyKnight
To czy jesteś uczniem czy nie nie ma znaczenia, a o drugiej uldze już pisałem - mniejsze podatki przez pierwsze dwa lata, jeśli to Twoja pierwsza działalność.

-- edit

Podatki od sprzedaży przez internet
piotrooo89
tak przeczytałem to od początku... i stwierdziłem że ilu użytkowników tyle teorii. to może ja podam konkretny przykład:
Klient ogłosił sie na tym forum że potrzebuje stronkę, podaj swój nr gg, ja do niego napisałem że jestem w stanie coś takiego stworzyć za powiedzmy 70zł. Umówiliśmy się ze produkt sprzedamy przez Allegro - które będzie gwarantem wiarogodności mnie jaki ja klienta - i teraz czy mogę bez żadnych problemów wystawić ów projekt czy jednak muszę odprowadzić jakiś podatek? Nie mam swojej działalności gospodarczej.
pyro
nie, nie musisz
LonelyKnight
Sorry ale no kurde... po co się odzywasz jeśli nie wiesz? Pyro daj spokój z tymi odpowiedziami w tym temacie bo piszesz głupoty i mieszasz chłopakowi w głowie.

@piotrooo89 - tak, takie coś powinno się opodatkować. Tzn. rozwiązać to w ten sposób, że powinniście podpisać umowę-zlecenie i osoba zamawiająca powinna podatek odprowadzić. Ty na koniec roku powinieneś złożyć w US PIT i jeśli więcej byś nie zarabiał - czyli nie przekroczysz kwoty zwolnionej od podatku ~1000zł (questionmark.gif) - to Urząd Skarbowy zwróci Tobie podatek, który zapłacił wcześniej zamawiający.
piotrooo89
a czy wystarczającą umową nie będzie to że wystawie na Allegro? Ja mojego klienta w ogóle nie widziałem nie wiem gdzie mieszka itd... Czy nie można tego inaczej załatwić?
pyro
Cytat(LonelyKnight @ 27.05.2008, 20:35:12 ) *
Sorry ale no kurde... po co się odzywasz jeśli nie wiesz? Pyro daj spokój z tymi odpowiedziami w tym temacie bo piszesz głupoty i mieszasz chłopakowi w głowie.

@piotrooo89 - tak, takie coś powinno się opodatkować. Tzn. rozwiązać to w ten sposób, że powinniście podpisać umowę-zlecenie i osoba zamawiająca powinna podatek odprowadzić. Ty na koniec roku powinieneś złożyć w US PIT i jeśli więcej byś nie zarabiał - czyli nie przekroczysz kwoty zwolnionej od podatku ~1000zł ( questionmark.gif ) - to Urząd Skarbowy zwróci Tobie podatek, który zapłacił wcześniej zamawiający.

Afff... też podparłem się rzeczywistością, nie chciało mi się wierzyć, że te wszystkie osoby, które znam (a troche ich jest), sprzedają oprogramowanie nielegalnie, widać nikogo nie interesują już prawne aspekty smile.gif

Prawniku, czy to znaczy że założyciel tego tematu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94...mp;#entry475999 sprzedaje oprogramowanie nielegalnie? (wystawione 49 sztuk)
Shili
To że coś robią wszyscy nie znaczy że coś jest przez to legalne; każdy kogo znam przechodzi na czerwonym świetle, jeśli mnie złapią policjant nie przyjmie takiego tłumaczenia winksmiley.jpg
LonelyKnight
Cytat(pyro @ 27.05.2008, 23:12:13 ) *
Afff... też podparłem się rzeczywistością, nie chciało mi się wierzyć, że te wszystkie osoby, które znam (a troche ich jest), sprzedają oprogramowanie nielegalnie, widać nikogo nie interesują już prawne aspekty smile.gif

Prawniku, czy to znaczy że założyciel tego tematu <a href="http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94...mp;#entry475999" target="_blank">http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94...mp;#entry475999</a> sprzedaje oprogramowanie nielegalnie? (wystawione 49 sztuk)

Jasne, rzeczywistość rzeczywistością a prawo prawem ;-) Wiadomo jak to wygląda w rzeczywistości... choć to nie znaczy, że tak powinno być, a osoby, które sprzedają tak soft ryzykują - kiedyś znajdzie się jakiś "życzliwy", który napisze do US i wtedy może zaboleć, albo kontrola podatkowa firmy, której sprzedajesz oprogramowanie... a z tego co pamiętam to kara może sięgnąć 100krotności nieujawnionych dochodów... nie mówiąc już o tym, jak oni te nieujawnione dochody wyliczą... Chcesz ryzykuj ale nie pisz innym, że to zgodne z prawem.

Jeśli chodzi o link, który podałeś to nie wiem o co w Ci chodzi, bo widzę tam jakiś temat Seth'a sprzed 6 lat o auto increment.

...a prawnikiem nie jestem.
pyro
musiało coś wywalić: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94...mp;#entry475999
LonelyKnight
Cytat(pyro @ 27.05.2008, 23:40:30 ) *

Powinien zarejestrować działalność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.