Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [cpp] znowu problem z plikami :(
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
loo
Poniżej przedstawiam kod dwoch funkcji:
Kod
/* dodaje kategorie (bez zadnych danych) */

void CObsluga::ProcessAddCategories (void)

{

fstream TworzonyPlik;

char Rozszerzenie [] = {".kat"};

/* czysci ekran */

Clear ();

/* otwarcie pliku w ktorym przechowywane sa nazwy kategorii */

NazwyKategorii.open ("name.db", ios::out | ios::app);

if (NazwyKategorii.is_open ())

{

/* udalo sie otworzyc pliku */

std::cout << "Podaj nazwe kategorii: ";

std::cin >> Nazwa;

NazwyKategorii << Nazwa << " ";

TworzonyPlik.open (strcat (Nazwa, Rozszerzenie), ios::out);

}

else

{

/* nie udalo sie otworzyc pliku */

std::cout << "Niestety nie udalo sie utworzyc nowej kategorii." << std::endl;

std::cout << "Pozamykaj wszystkie programy i sproboj ponownie. :D" << std::endl;

}

NazwyKategorii.close ();

TworzonyPlik.close ();

}

A tutaj drugi kod:
Kod
/* wyswietla dostepne kategorie */

void CObsluga::ShowAllCategories (void)

{

short Tymczasowa;

NazwyKategorii.open ("name.db", ios::in);

if (NazwyKategorii.is_open ())

{

/* udalo sie otworzyc plik */

NazwyKategorii >> Nazwa;

std::cout << "Wyswietla wszystkie kategorie";

NazwyKategorii.close ();

std::cin >> Tymczasowa;

}

else

{

/* nie udalo sie otworzyc pliku */

std::cout << "Niestety nie udalo sie utworzyc nowej kategorii." << std::endl;

std::cout << "Pozamykaj wszystkie programy i sproboj ponownie." << std::endl;

}

}

I tak. Problem polega na tym ze kiedy zapisuje dane do pliku data.db to wszystko jest ok, ale jak potem chce je odczytac przy uzyciu drugiej funkcji to nie odczytuje. Jak to zrobic? Nie wiem czy dobrze mysle ale chyba trzeba coś ze wskaźnikami pokombinować. Moze ktos wie jak? Byłbym wdzięczny smile.gif I tak jeszcze na marginesie czy jest funkcja w c++, ktora usuwa wskazany wczesniej plik??
adwol
Ten kod jest chyba niekompletny, brakuje m.in. deklaracji zmiennej Nazwa. Poza tym sprecyzuj, co to znaczy, że nie odczytuje. Program sie sypie, albo wisi w nieskończoność, zmienna ma dziwną wartość, itp.

Widzę tu też pułapkę z strcat (czy napewno masz odpowiednio dużo miejsca na doklejenie do nazwy rozszerzenia) i ze zmienną Tymczasowa (przed odczytem kategorii pobierasz od użytkownika jakąś liczbę).

Napisz czym się dokładnie objawia problem, bo poprawiając to co napisałem powyżej kod działa raczej prawidłowo.
loo
Nazwa zadeklarowana jest w klasie CObsluga.
Hmmm nie odczytuje. Chodzi mi oto, że jak dodaje jakaś kategorie np. EBooks, to tworzony jest plik o tej nazwie z rozszerzeniem .kat, a w pliku name.db zapisywana jest nazwa kategorii, czyli w tym wypadku EBooks, natomiast jak chce po ponownym uruchomieniu programu odczytac te 'EBooks' czyli wyswietlic zawartosc pliku name.db to nic mi sie nie wyswietla.
zmienna Tymczasowa jest po to zeby program mi sie nie wylaczyl i zebym zobaczyl czy udalo sie odczytac dane tak wiec ona raczej nie ma tutaj wiekszego znaczenia.
FiDO
Cytat
[...] te 'EBooks' czyli wyswietlic zawartosc pliku name.db to nic mi sie nie wyswietla.

A masz gdzies kod wyswietlajacy zawartosc tego pliku? Bo ja tu takiego nie widze..
loo
No własnie to jak ten kod ma wygladac ?
FiDO
np. tak
Kod
/* udalo sie otworzyc plik */

cout << "Wyswietla wszystkie kategorie:n";

while (NazwyKategorii.good())

{

NazwyKategorii.getline(Nazwa, sizeof(Nazwa), ' ');

cout << Nazwa << endl;

}

NazwyKategorii.close ();

zmienna Nazwa musi byc tablica znakow (np. char Nazwa[50]; )
loo
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.