Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze znakami w Spreadsheet_Excel_Reader
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wlq
Hej!
wlasnie bawie sie w importowanie danych do bazy z arkuszy kalkulacyjnych.
Napotykam jednak na blad, ktorego nie moge obejsc. Mianowicie, po ustaleniu kodowania na cp1250, nie wyrzuca mi polskich znakow, tj:
A zamiast Ł
B zamiast ł
Macie jakies pomysly, czemu tak sie dzieje?
Pilsener
  1. <?php
  2. $xls->setOutputEncoding('cp1250');
  3.  $xls->read($plik_xls);
  4. ?>
- u mnie działa. Jakie kodowanie masz na stronie? Niezależnie od ISO/UTF krzaczy? Jak masz UTF to spróbuj zmienić na ISO lub windows. Potem pozostaje chyba tylko przekonwertować na UTF funkcją iconv. Możesz spróbować rozpoznać kodowanie funkcją mb_detect_encoding. Znaczenie może też mieć serwer, na jaki uploadujesz pliki xls. I czego używasz do odczytu plików xls? Ja mam Spreadsheet Excel Reader.
wlq
Rowniez uzywam spreadsheet excel reader. Jednak chodzi mi nie tyle o wyswietlanie, tylko o zapis do bazy danych. Probowalem poleconych metod. Wiesz moze, jak ustawic funkcje, zeby wyswietlala, jako mb encoding?

Odkrylem:

$data->setUTFEncoder('mb');
$data->setOutputEncoding('ISO-8859-2');

Dzieki za wskazowki!
vego007
Witam

Również mam problem z Spreadsheet excel reader. Stronę mam kodowaną w UTF-8, pliki też. Zamiast polskich znaków wyświetlają mi się inne np zamiast ł znak funta. Próbowałem na różne sposoby jednak nic nie pomaga. Za wszelkie wskazówki byłbym wdzięczny

Pozdrawiam vego007
kwiatu5
Strona kodowa Spreadsheet_Excel_Reader:
Kod
$data->setOutputEncoding('UTF-8');

Strona kodowa witryny:
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Kodowanie bazy danych MySQL (rekordy i tabela):
Kod
utf8_general_ci

I teraz pytanie
WSZYSTKIE znaki oprócz "ó" wczytują się poprawnie. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak z tym "ó".
Ma ktoś jakiś pomysł?
kondorekk
@kwiatu5 rozwiązałęś może ten fenomen z "ó".
Podobnie jak u Ciebie, wyświetlają mi się poprawnie wszystkie znaki oprócz "ó". Z tym że u mnie niektóre ó wyświetlaja się poprawnie, a niektóre nie smile.gif
za cholerę nie mogę dojść dlaczego.
thorin87
Odkopię, ale w słusznym celu - jest zarówno rozwiązanie, jak i przyczyna

Cytat(kondorekk @ 14.10.2009, 17:48:06 ) *
@kwiatu5 rozwiązałęś może ten fenomen z "ó".
Podobnie jak u Ciebie, wyświetlają mi się poprawnie wszystkie znaki oprócz "ó". Z tym że u mnie niektóre ó wyświetlaja się poprawnie, a niektóre nie smile.gif
za cholerę nie mogę dojść dlaczego.

Widziałem, że znalazłeś już rozwiązanie (bo to: http://www.kondorek.pl/webmastering/php-ex...polskich-znakow chyba Twoja strona), natomiast znajomy doszedł do źródła problemu. Chodzi o to, że poprawnie importuje literki ó, które nie zostały poprawione przez automatyczną korektę o.O Literki ó po automatycznej korekcie są zapisywane innym kodem niż takie normalne... bug Excela?
Cutiz
Witam,

w sumie pisałem o tym w innym temacie, ale chyba tutaj będzie on lepiej pasować.

Chodzi o problem ze znakami podczas czytania pliku XLS. Po odczycie całego pliku xls, zapisuję dane do pliku "dane.csv" (pusty, utworzony w linux przez touch dane.csv). Niestety wyrazy z polskimi znakami są ucinane i tak wpisywane są do pliku. Dla przykładu jak mamy wyraz "Pamięci", w pliku mam na wyjściu "Pami".

Nie wiem, gdzie może być przyczyna... jak ktoś ma pomysł to proszę, niech się pochwali. Przetestuję wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.