Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawność według OOP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bora
z OOP jestem raczkujący napisałem klase okórej cześć zamieszczam poniżej. Znajdują sie tam 2 podobne funkcje, która z nich jest poprawna (chodzi o zapis zgodny z ideą OOP);
ps obie działąją poprawnie przy czym 2ga jest niewiele szybsza (testowane w pętli 1000 razy)

[php:1:2b899e2e72]<?php
class Db
{
function num_rows1($tabela,$pole,$warunek="") {
if ($warunek=="") {
$this->where = "";
} else {
$this->where = " WHERE ".$warunek;
}
$this->zapytanie = "SELECT COUNT(".$pole.") FROM ".$tabela.$this->where;
$this->rezultat = mysql_query($this->zapytanie);
return mysql_num_rows($this->rezultat);
}

function num_rows2($tabela,$pole,$warunek="") {
if ($warunek=="") {
$where = "";
} else {
$where = " WHERE ".$warunek;
}
$zapytanie = "SELECT COUNT(".$pole.") FROM ".$tabela.$where;
$rezultat = mysql_query($zapytanie);
return mysql_num_rows($rezultat);
}
}
?>[/php:1:2b899e2e72]
Pathfinder
pewnie ze szybsza. Po co zapisujesz zmienne do klasy w pierwszej funkcji? Co do poprawnosci: nie wszystkie zmienne musza byc w klasie. 2 funkcja wg mnie jest lepsza poniewaz nie robi zapisow do zmiennych w klasie.

BTW to nie trzeba czasem inicjowac zmiennych w klasie?

e.g.

[php:1:69a50d07d1]<?php
class db{

var $xm;

}

?>[/php:1:69a50d07d1]

Pozdrawiam

Edit:
nie lepsza tylko szybsza
Nalfein][WR
Nie wiem czy śmiać się czy płakać winksmiley.jpg A cóż to za idea OOP? Po prostu chodzi o to, aby każdy obiekt był za COŚ odpowiedzialny, a nie za wszystko na raz. Nie można powiedzieć, że coś zaprojektowałeś "dobrze" lub "źle", gdy pokazujesz jedną klasę. Ważny jest po prostu podział obowiązków, a nie co jak zapiszesz. Tak więc, nie jest ważne czy w środku metody napiszesz $where czy $this->where. To jest Twoja sprawa smile.gif

Ważne są metody i właściwości, ich nazwy i listy argumentów. Powinny być jak najbardziej intuicyjne. Tutaj tak nie ma, bo jak można zliczać wiersze w bazie danych? "Num_rows" znaczy mniej więcej "liczba wierszy", a wiadomo, że wiersze są w tabeli, a nie w bazie danych. A twoje zapytanie zlicza ilość wierszy z niepustymi polami (takie które nie są NULL) spełniającymi jakiś warunek. Jako potencjalny użytkownik Twojej klasy mi odrzuciłbym ją od razu, bo piszemy w OOP po to, aby później ułatwić sobie używanie tego kodu, a nie przeglądać kod klasy, aby dojść do tego co twórca klasy mógł mieć na myśli tak nazywając swoją metodę.
Bora
chodziło mi wąłśnie o to czy this->where czy $where

Nalfein][WR co do mojej klasy jak dla mnie wydaje sie dobra, zlicza poprawnie przy czym działa szybciej niż:

[php:1:6ea8e183fd]<?php
$zapytanie = "SELECT * FROM ".$tabela.$where;
?>[/php:1:6ea8e183fd]

a pole wystarczy wybrać dowolne które wiemy że zawsze nie jest null np pole z auto_increment.
enceladus
Daleko w tym przykładzie do OOP - OOP to nie sposób zapisu to cała metodologia tworzenia aplikacji. Jeśli chcesz zapoznać się z OOP polecam książke "Symfonia C++" (autor to chyba Jerzy Grębosz). Pomimo tego, że jest o C++ doskonale prezentuje koncepcję OOP i do tego dobrze się czyta.
Nalfein][WR
Cytat
Nalfein][WR co do mojej klasy jak dla mnie wydaje sie dobra, zlicza poprawnie przy czym działa szybciej niż:

[php:1:78c578bd18]<?php
$zapytanie = "SELECT * FROM ".$tabela.$where;
?>[/php:1:78c578bd18]

Bo tu pobierasz wszystkie rekordy. Możesz tak:

[php:1:78c578bd18]<?php
$zapytanie = "SELECT COUNT(*) FROM ".$tabela.$where;
?>[/php:1:78c578bd18]

i będzie działało szybciej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.