Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [BASH][pilne] odczyt z pliku na pendrajwie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
skowron-line
Witam mam do napisania program w BASH -u ktory po wetknięciu pendrajwa w port odczyta z pliku znajdujacego sie na tym pendrajwie ciag znaku i porówna go danym wczesniej.

Z góry dziekuje za odpowiedz
scanner
Przeniesione z: Przedszkole
empathon
Raczej w samym bashu tego nie napiszesz. Przede wszystkim ze względu na to, że potrzebujesz dostęp do plugdev. Sprawdź hal'a.
.radex
Dlaczego nie? Możnaby to przecież odpalać z konsoli i wymagać podania hasła roota (su). Możliwe, że się mylę.
empathon
Cytat(radex_p @ 6.06.2008, 21:36:36 ) *
Dlaczego nie? Możnaby to przecież odpalać z konsoli i wymagać podania hasła roota (su). Możliwe, że się mylę.

A co mają do tego uprawnienia root'a? Chodzi o warstwę abstrakcji by uniezależnić się od reszty konfiguracji. Inaczej skrypt nie będzie działał wszędzie i zawsze.
skowron-line
Witam udało mi sie napisać prosty skrypt w bash-u ktory sprawdza czy pendrajw jest podlaczony, wyszukuje na nim plik i wyciaga z niego zawartosc i porownuje z tym co jest zapisane w pliku z zahaszowanymi haslami.
Z tym ze mój pan profesor powiedział że nie o to mu chodzi. Niestety nie był zbyt konkretny i powiedzial mi tyle co nic.
Według niego na pendrajwie powinien byc zaszyty program
do ktorego bedzie przesyłane "cos" ( tu nie powiedział co ) i tam bedzie obliczane "coś" ( tu tez nic nie powiedział ) i wynik bedzie sprawdzany pod względem parzystości więc moge sie domyśleć ze maja to być jakies liczby z tym ze jak to wszystko połączyć z szyfrowaniem questionmark.gif?
Czy program na pendrajwie ma być zaszyfrowany?? osobiście niebardzo wiem o co chodzi wiec jeśli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo prosze.

Pzdr.
Kocurro
Może zrezygnuj ze studiowania informatyki czy co tam studiujesz i zacznij studiować język polski ? Będzie lepiej dla ludzkości.

Matko jedyna jak można takie błędy robić ;(

pozdr.
skowron-line
Cytat(Kocurro @ 5.07.2008, 19:07:55 ) *
Może zrezygnuj ze studiowania informatyki czy co tam studiujesz i zacznij studiować język polski ? Będzie lepiej dla ludzkości.

Matko jedyna jak można takie błędy robić ;(

pozdr.

Panu już podziękujemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.