Od jakiegoś czasu troche siedzę w php = staram się przygotowac portfolio, jak sie okazało sam HTML stał się jak dla mnie mało wygodny więc ruszylem temat PHP. Zaznaczę na początku że nie szukam gotowca bo już pewien zarys strony posiadam szukam rozwiazania w kwesti stworzenia szkieletu strony na tyle elastycznego bym mógł : ale to zaraz wyjaśnie.
Obecnie korzystam z funkcji
<?php if($_GET['id']==\"logotypy\") { include(\"portfolio_logotypy.php\"); } if($_GET['id']==\"archiwum_3d\") { include(\"portfolio_archiwum_3d.php\"); } ?>
Dzięki temu rozwiązaniu mogę wywołac moje podstrony dzięki metodzie GET
../index.php?id=logotypy
Co zasadniczo rozwiązywało by sprawę... gdyż wywołując link wyświetlam sobie treśc w danym div-ie i to jest ok.
ale...
Mam sytuacje w której posiadam menu/ i chciałbym aby po uruchomieniu linku np Grafika 2D... załadował się w osobnym div-ie plik z menu z podkategoriami. W sumie to jest proste do zrobienia..
1. Ustawiam link dla GRAFIKA - ../index.php?id=grafika
2. Ładuje w odpowiednim DIV plik o nazwie np grafika.php
ale....
Gdy wciskam w podmenu grafika.php link do konkretnej juz kategorii to całą strona zostaje przeładowana i stan menu / podmenu jest zresetowany... gdyż załadował się sam ../index.php?id=logotypy
Wiem że można jakoś to zrobic za pomocą ( dwóch lub wiecej ) zmiennych. Zdaje się że to będzie coś jak
Kod
/index.php?id=grafika&id=podmenu1
Jak teraz zrobic by jedną zmienną otworzyc w centrum strony dany link,a drugą zmienną zmienic stan pod menu na GRAFIKA by po odświeżeniu strony wszystko się nie resetowało.. Wiem że mozna to zrobic jakoś ciasteczkami ale jak dla mnie uczenie się kolejnej rzeczy mija się z celem, może da się to prosto zrobic w php...?