Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]global vars
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
calebos
Czesc

Moze mi ktos w logiczny sposob wytlumaczyc o co chodzi z tymi global vars?

Na php pisza ze to juz jest nieaktualne od 5.x global vars jest OFF i za chiny nie czaje jak mam zapisac jakas zmienna zeby potem byla dostepna dla kazdego skryptu.

Chcialbym bez wzgledu na to gdzie i kiedy ktos odpali skrypt to zmienna byla ta sama bez definiowania jej ponownie.
nospor
http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-3
calebos
Nie chodzi mi o przezakanie zmiennych podczas przeskakiwania ze skryptu na skrypt.
Chce miec zapisana zmienna i wyciagac ja w roznych momentach.
nospor
mowisz o zmiennych globalnych przy uzyciu slowa global?
Wybacz, zmylila mnie wzmianka ze niby dla php5 jest to wyłączone. Cos pokreciles winksmiley.jpg register_globals (to o czym pisalem) a i owszem, domyslnie jest wyłączone w php5 ale nie global
Skoro nie chcesz uzywac zmiennych globalnych (w sumie i dobrze) to zainteresuj się wzorcem projektowym REJESTR
calebos
url ?
nospor
Co url? Ja wiem ze ty wiesz o czym myslisz, ale ja naprawde nie czytam ci w myslach. Rozwin swoje, jakze bogate w slowa, pytanie.

No bo czy ciezko jest napisac pelnym zdaniem:
Czy przy pomocy url można sie przejechać autobusem?
Odpowiedź: nie, autobusem można się przejechać mając ważny bilet.

Jesli nie to pytanie chciales zadac, to zadaj swoje, ale pelnym zdaniem smile.gif
calebos
Czy mógłbyś podać mi linka do wiedzy na ten temat ?
Czyli gdzie znajdę informacje o tym jak zapisywać zmienne 'na zawsze' do czasu ich ponownego nadpisania/restartu serwera i jak z nich korzystać.

PS. Serwer administruje sam.
kszychu
Poczytaj o bazach danych i o zmiennych sesyjnych. I postaraj się jasno formułować swoje problemy. Dobrze sformułowane pytanie to połowa odpowiedzi.
nospor
rejestr:
http://www.google.com/search?hl=pl&q=p...=Szukaj&lr=

Cytat
Czyli gdzie znajdę informacje o tym jak zapisywać zmienne 'na zawsze' do czasu ich ponownego nadpisania/restartu serwera i jak z nich korzystać.
Na zawsze? To znaczy co? w jednym wywolaniu skryptu tworzysz zmienną, mija godzina, ponownie wywolujesz skrypt i chcesz tą zmienną mieć? NO tak sie nie da.

Do przechowywania zmiennych miedzy kolejnymi ządaniami/wywoalaniami strony przez tę samą osobę słuzy sesja
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.session.php

Do przechowywania jakiś danych, np. pobranych z bazy danych, sluzy cache.
calebos
Zmienne sesyjne mnie nie interesują chyba ze można je jakoś zglobalizowac dla wszystkich skryptów.
Wiem ze mogę sobie to zapisać do bazy danych ale myślałem ze na potrzeby zapisania paru pierdół nie trzeba będzie sięgać do sqla.

Może napisze wam co chce zrobić:

Mam skrypt który coś tam robi raz na dzień i miedzy innymi generuje mi jedna zmienną która później potrzebuje do pewnych kalkulacji tzn klienci strony korzystają ze skryptów które zaś potrzebują tej zmiennej do obliczeń.
nospor
Cytat
Zmienne sesyjne mnie nie interesują chyba ze można je jakoś zglobalizowac dla wszystkich skryptów.

Jesli dasz session_start() w kazdym oddzielnie wywolywanym skrypcie, to kazdy z nich bedzie mial dostep do tej sesji. Oczywiscie w ramach dane uzytkownika.

Cytat
Mam skrypt który coś tam robi raz na dzień i miedzy innymi generuje mi jedna zmienną która później potrzebuje do pewnych kalkulacji tzn klienci strony korzystają ze skryptów które zaś potrzebują tej zmiennej do obliczeń.

Nic nie stoi na przeszkodzie bys napisal swoją wersje rejestru, która będzie zapisywala informacje na dysku. Bedziesz mial w tedy to co chcesz

ps: z tymi globalsami na poczatku to naprawde wyskoczyles ni z gruszki ni z pietruszki. przeciez ma sie to nijak do tego co naprawde chcesz miec winksmiley.jpg
calebos
Sorry mówiąc 'global' chciałem powiedzieć właśnie dostęp z 'całego serwera' do zmiennej.

Czyli w sumie albo zapis do pliku albo sql.

(per user mnie nie interesuje)
nospor
Cytat
Czyli w sumie albo zapis do pliku albo sql.
Jesli to ma byc tylko dla jednej zmiennych czy dwoch to nie ma co tu sie bawic w sql. Wystarczy spokojnie dysk.

Cytat
Sorry mówiąc 'global' chciałem powiedzieć właśnie dostęp z 'całego serwera' do zmiennej.
No ok, ale jeszcze te wstawki ze w php5 tego juz nie ma a w php4 jest to zmylka totalna winksmiley.jpg

edit down: dobra, juz sie nie czepiam
calebos
Dlatego ze nie kumam czaczy wydawało mi się ze global vars pasuje do mojej idei zapisania globalnie tongue.gif
Stąd tez coś mi w tym wszystkim nie pasowało dlatego zapytałem sie tutaj tongue.gif

Dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.