Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wieczny
Witam, problem jest taki w bazie jest ustawione utf8_polish_ci takie samo ustawiłem po przez program pspad. Jednak dalej nie wyświetla polskich znaków co począć ?
Cezar708
a powiedz gdzie nie wyświetla Ci tych danych? w edytowanym kodzie? w wyniku? w bazie? trochę więcej szczegółów winksmiley.jpg

pozdrawiam
Wieczny
Nie wyświetla mi prawidłowo polskich znaków po pobraniu rekordu z bazy, w bazie jest z polskimi znakami
kukix
poszukaj o "SET NAMES".....

popatrz w moich tematach.. jakiś czas temu pytalem o to..
Cezar708
jeśli w bazie jest uft-8 i są poprawnie dane wprowadzone to nie ma wyjścia, musi być dobrze. Sprawdź czy masz odpowiednio ustawione kodowanie w html w tagu
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />

Pozdrawiam
Wieczny
Nic to nie dało ... sciana.gif
tomsi
Po połączeniu z bazą danych daj takie coś:

1. <?php
  2. mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
  3.  mysql_query("SET collation_connection = utf8_general_ci");
  4. ?>
kukix
daj to po połączeniu z bazą

1. <?php
  2. mysql_query('SET NAMES latin2');
  3. ?>

i begi dobrze
Wieczny
www.studiogodi.yoyo.pl Może ktoś zerknąć i sprawdzić czy są pl znaki ? w napisie Aktualności questionmark.gif Bo może są a u mnie nie ma ;p
kukix
Cytat(Wieczny @ 11.06.2008, 22:14:27 ) *
www.studiogodi.yoyo.pl Może ktoś zerknąć i sprawdzić czy są pl znaki ? w napisie Aktualności questionmark.gif Bo może są a u mnie nie ma ;p

u mnie też nie ma.. próbowaleś to "set names"?
Wieczny
Tak
tomsi
A moje probowałeś?

1. <?php 
  2. mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
  3.  mysql_query("SET collation_connection = utf8_general_ci");
  4. ?>

Ewentualnie zamiast utf8_general_ci wstaw utf8_polish_ci

Jeżeli tak to muszę Cię zmartwić jedną rzeczą, że jeeżeli zrobiłeś coś w bazie w jednym kodowaniu i wpoisałeś jakieś dane to po zmianie kodowania najprawdopodobnije musisz wprowadzić te dane jeszcze raz. Ja tak kiedyś miałem sad.gif
Cezar708
Kolego całkowicie źle masz zbudowany plik HTML taki musi mieć sekcję HEAD, gdzie wrzucasz znaczniki meta, podejrzyj sobie żródło strony. POdejrzewam, że to może być źródło problemu winksmiley.jpg

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.