Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zczytzwanie plikw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ShadowD
Tak, wiem ten temat był już poruszany jednak chciał bym wiedzieć jakich funkcji powinienem użyć by uzyskać efekt opisany poniżej?

Mam plik index.php w którym jest tworzona galeria i katalog images, w jaki sposób mogę zczytać wszystkie nazwy plików z katalogu Images??

Drugie pytanie czy opłaca się miniaturki robić z dużych zdjęć zmniejszonych w Css czy lepiej zrobić je jako dodatkowe obrazki. Jednak to będzie z kolei zwiększało rozmiar galerii??

Trzecie pytanie dotyczy, czy jest to dobry pomysł na galerię?? Zaznaczam, że pliki będą wgrywane na server bez mojego pośrednictwa więc muszę mieć jakieś auto wykrywanie chyba, że zrobię dodawanie fotek przez stronę i nazwy zapisze w txt/mysql, co wy na to??

PS Zaznaczam, że nie chce linków do manuala tylko nazwę tej funkcji, może być jakiś kurs php z nią (v. PL)...

Z góry Dziękuję za pomoc...
nospor
Cytat
Tak, wiem ten temat był już poruszany jednak chciał bym wiedzieć jakich funkcji powinienem użyć by uzyskać efekt opisany poniżej?

Mam plik index.php w którym jest tworzona galeria i katalog images, w jaki sposób mogę zczytać wszystkie nazwy plików z katalogu Images??
blinksmiley.gif
Jakbys przejrzal te tematy co juz byly to bys wiedzial jakich funkcji uzyc.

ad2) nie, masz robic miniaturki dodatkowo. ciagnac pelny obraz tylko poto by zobaczyc miniaturke to nie teges
ShadowD
Może tak, zależy mi na odpowiedzi na 2 i 3 pytanie a i przy okazji mogę dostać na pierwsze... smile.gif

Ps Proszę o podanie tematy z tą funkcją, ciamajda ze mnie i nie mogę znaleźć...
nospor
na pierwsze dostales odpowiedź, na drugie tez

ad3)zapis nazw fotek oraz ewentualnie sciezek do nich w bazie - tak sie wlasnie robi.
ShadowD
Aha czyli da po prostu funkcji która będzie importowała obrazek i przy okazji zapisywała w bazie jego nazwę??

Ten sposób jest trochę ograniczający dlatego wolał bym coś takiego co samo by wykrywało nazwy a bynajmniej raz na dobę/wywołanie aktualizuję mysql. Pliki mogą być wrzucane przez ftp...
Czy ten sposób będzie dobry??

Ok dzięki Dajcie tylko link do takiego tematu z tą funkcją i odpowiedz na powyższe i Dziękuje.
nospor
Cytat
Dajcie tylko link do takiego tematu
a co cie dzisiaj taki len dopadl?
Wchodzisz w wyszukiwarke i wpisujesz:
+lista +plików

Innym sposobem jest manual:
http://pl.php.net/manual/pl/ref.dir.php

Albo jeszcze innym blog michalmech.pl. poszukaj tam o iteratorach smile.gif

Cytat
Ten sposób jest trochę ograniczający dlatego wolał bym coś takiego co samo by wykrywało nazwy a bynajmniej raz na dobę/wywołanie aktualizuję mysql. Pliki mogą być wrzucane przez ftp...
Czy ten sposób będzie dobry??
No, skoro przez ftp mogą byc wrzucane, to moze i dobry
ShadowD
  1. <?php
  2.  
  3. $a=scandir('swiat-fantasy/');
  4.  
  5. for($i=0;isset($a[$i]);$i++)
  6. {
  7.  
  8. echo $a[$i];
  9.  
  10. echo '<br>';
  11.  
  12. }
  13.  
  14. ?>

Moj plik... smile.gif

Wynikiem tego jest:

1. .
  2. ..
  3. s0
  4. s1
  5. stronaglowna

Co oznaczają te kropki?? ($a[0], $a[1])

Mam zaczynać szukanie od $i=2??
nospor
sa to oznaczenia systemu plikow:
. - katalog biezacy
.. - katalog wyzej

po prostu sprawdzaj czy nazwa pliku jest rozna od . i od ..
ShadowD
Są to zawsze dwa pierwsze elemęty tablicy więc szukanie od $i=2 zdaje egzamin.

Diękuję za pomoc nospor'owi

Można zamknąć...
nospor
Cytat
Są to zawsze dwa pierwsze elemęty tablicy więc szukanie od $i=2 zdaje egzamin.
ajajaj... czlowieku malej wiary. winksmiley.jpg Jak mowie bys sprawdzal nazwy to sprawdzaj.
W katalogu głównym nie będziesz miał .., wiec lista plikow zacznie sie od 1. No i ogolnie roznie sie moze kiedys zdarzyc, wiec lepiej sprawdzaj te kropki w nazwach.
Pozatym jakbys uzyl iteratorow jak wczesniej proponowalem to bys nie musial sie bawic w zadne kropki
ShadowD
Zmiana zdanie skrypt dla przyszłych pokoleń:

1. <?php
  2.  
  3. $di=new DirectoryIterator("swiat-fantasy/"); 
  4.  
  5. foreach($di as $file)
  6. { 
  7.  
  8. if(!$file->isDot())
  9. {
  10. echo $file;
  11. echo '<br />';
  12. }
  13.  
  14. }
  15.  
  16. ?>

Dzięki jeszcze raz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.