Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] prośba o pomoc w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
elroy
Witam serdecznie
Mam gorącą prośbę, niestety nie jestem zbyt biegły w tym temacie i nie mogę sobie poradzić
Poniżej myślę najlepsze graficzne przedstawienie problematyki.
Jak powinno wyglądać zapytanie, aby wyświetlić wymagany wynik ?

.radex
Łączenie z tabelą userów wykonasz za pomocą JOIN, ale z tym drugim to nie wiem...

http://www.apohllo.pl/dydaktyka/bazy-i/sql
teutates
Na poczatek :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Normalizacja_bazy_danych

niech przeczyta ten kto wymyslil ta baze... jesli nauczyciel informatyki w szkole to... do konca zycia bedzie tylko nauczicielem informatyki:)

Pozdrawiam
elroy
Cytat(teutates @ 12.06.2008, 20:20:27 ) *
niech przeczyta ten kto wymyslil ta baze... jesli nauczyciel informatyki w szkole to... do konca zycia bedzie tylko nauczicielem informatyki:)

Tabela pierwsza, to część oryginalnej bazy punbb (forum) , natomiast dwie pozostałe to jeden z dodatków napisanych, jak to zwykle bywa w przypadku popularnych skryptów, przez jakiegoś użytkownika. Jest to mod, który dodaje dowolne pola do profilu użytkownika.
teutates
Wyciagasz wszystko dla danego usera z tabeli z polami a potem wszystkie nazwy z 3 tabeli i foreach:)
elroy
Cytat(teutates @ 12.06.2008, 21:39:12 ) *
Wyciagasz wszystko dla danego usera z tabeli z polami a potem wszystkie nazwy z 3 tabeli i foreach:)

Mógłbyś mi trochę prościej wytłumaczyć? smile.gif Ja jestem z innej bajki po prostu smile.gif
cojack
  1. SELECT p.username, pp.name, ppf.value FROM pun_user AS p, pun_profile_fields AS pp, pun_profiles_fields_entries AS ppf WHERE p.id = pp.id AND p.id = ppf.u_id AND p.id = 2

te zapytanie powyżej jest raczej nie dobre, powinno być takie:

1. SELECT p.username, pp.name, ppf.value FROM pun_user AS p, pun_profile_fields AS pp, pun_profiles_fields_entires AS ppf, WHERE p.id = ppf.u_id AND pp.id = ppf.f_id AND p.id = 2

te zapytanie powinno być bardziej uniwersalne.
elroy
Niestety nie do końca sad.gif

Mój znajomy pomógł mi i zapytanie wygląda następująco

1. SELECT u.id,u.username ,
  2. (SELECT t.value FROM pun_profile_field_entries t WHERE t.f_id=1 AND t.u_id=u.id ) ilosc_warek,
  3. (SELECT t.value FROM pun_profile_field_entries t WHERE t.f_id=2 AND t.u_id=u.id ) nazwa_browaru,
  4. (SELECT t.value FROM pun_profile_field_entries t WHERE t.f_id=3 AND t.u_id=u.id) rok_zalozenia
  5. FROM pun_users u
cojack
Cóż uczy się człowiek cały czas i ćwiczy zapytania smile.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.