Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzenie formularza po stronie serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arwo
Witam,

Mam maly formularz, wktorym podaje imie , nazwisko, wiek. Jak zaimplementowac kod w PHP, ktory przed wstawieniem danych do bazy sprawdzi czy podane dane sa wlasciwe ( imie i nazwisko tylko litery, wiek tylko cyfry w formacie X.XX) ?
Z gory dzieki za odp
Pozdrawiam
arwo
dzieki ale chodzilo mi bardziej o cos jak np walidacja w javascript, bez uzycia jakis specjalnych bibliotek itp
mike
No to się zdecyduj.
Najpierw mówisz o serwerze a później wyjeżdżasz z JavaScriptem, który przecież działa po stronie przeglądarki.
pyro
Cytat(arwo @ 16.06.2008, 13:18:27 ) *
dzieki ale chodzilo mi bardziej o cos jak np walidacja w javascript, bez uzycia jakis specjalnych bibliotek itp

walidacja w javascript przed wstawieniem do bazy? Bardzo mądrze... jeśli chcesz aby każdy ci to omijał...

ja proponuje wyrażenia regularne (EDIT: w php)...
mike
Cytat(pyro @ 16.06.2008, 13:29:55 ) *
walidacja w javascript przed wstawieniem do bazy? Bardzo mądrze... jeśli chcesz aby każdy ci to omijał...
A widzisz tam gdzieś u autora słowo tylko?
Ja nie widzę, więc zakładam, że będzie sprawdzał i po stronie klienta i po stronie serwera. A to juz bardzo dobre podejście. Dużo lesze niż spawdzanie tylko po stronie PHP.
Nie uważasz? tongue.gif
pyro
Cytat(mike @ 16.06.2008, 13:32:16 ) *
A widzisz tam gdzieś u autora słowo tylko?
Ja nie widzę, więc zakładam, że będzie sprawdzał i po stronie klienta i po stronie serwera. A to juz bardzo dobre podejście. Dużo lesze niż spawdzanie tylko po stronie PHP.
Nie uważasz? tongue.gif

a ja widze chyba ze cos zle zrozumialem...

Cytat("sopel")
filter

Cytat("arwo")

mike a ja też nie powiedziałem że tylko w php tongue.gif
arwo
chce sprawdzac po stronie serwera (w php) i po stronie przegladarki javascript ( to juz mam zrobione).
interesuje mnie czy jest jakis kod w php ktory sprawdzi czy sa wpisane odpowiednie dane w textboxach, ale nie chce korzystac z 'zewnetrznych' projektow smile.gif
pyro
Cytat(arwo @ 16.06.2008, 13:46:22 ) *
chce sprawdzac po stronie serwera (w php) i po stronie przegladarki javascript ( to juz mam zrobione).

interesuje mnie czy jest jakis kod w php ktory sprawdzi czy sa wpisane odpowiednie dane w textboxach, ale nie chce korzystac z 'zewnetrznych' projektow smile.gif

"sprawdzi czy sa wpisane odpowiednie dane w textboxach" i mowisz że walidację już masz... "( to juz mam zrobione)", to jest jedno i to samo, radze sprecyzować o co ci chodzi o ile wiesz tongue.gif
Shili
Jak sprawdzałeś to po stronie js? Ogólnie algorytm sprawdzania jest taki sam, inne są tylko funkcje.

Na przykład za pomocą wyrażeń regularnych i funkcji preg_match.
mike
(...) ale nie chce korzystac z 'zewnetrznych' projektow smile.gif
I dlatego właśnie dostałeś linka do biblioteki filter, która jest wbudowana w PHP i nie jest niczym zewnętrznym.
pyro
Cytat(mike @ 16.06.2008, 13:53:29 ) *
I dlatego właśnie dostałeś linka do biblioteki filter, która jest wbudowana w PHP i nie jest niczym zewnętrznym.

mike, biblioteka filter jest rozszerzeniem PECL dla PHP o ile się nie mylę...
mike
Cytat(pyro @ 16.06.2008, 13:54:12 ) *
mike, biblioteka filter jest rozszerzeniem PECL dla PHP o ile się nie mylę...
Mylisz się. Od wersji 5.2 została przeniesiona z PECL do PHP.
pyro
Cytat(mike @ 16.06.2008, 14:13:43 ) *
Mylisz się. Od wersji 5.2 została przeniesiona z PECL do PHP.

W takim razie i ty też się mylisz, czyli po połowie racji tongue.gif
arwo
Ok poradzilem sobie

Teraz takie pytanie:
Gdy wprowadze czesciowo dobre dane i czesciowo zle to jak zrobi ze po wcisnieciu przycisku wyslij, zformularz zapamieta te dobrze wpisane a te zle wyswietli jako puste textboxy??
Shili
Możesz to zrobić na kilka sposobów - na przykład zapamiętuj dobrze wpisane dane w zmiennych sesyjnych, a po stronie formularza odczytuj czy jakaś zmienna jest ustawiona, jeśli tak wyświetlaj ją w odpowiednim miejscu w formularzu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.