Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z instalacja mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maaaaadafaka
Witam, mam problem z instalacją mysql...

Wszystko robie tak jak powinno być, instaluje apache, php5, no i mysql... i sprawdzam w phpinfo i nie chce zaladowac mysql:
mam odblokowane pakiety:

extension=php_gd2.dll
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll

Ustawiam:
extension_dir = "D:\serwer\php\ext"

Daje:
display_errors = On
display_startup_errors = On

i podczas resu serwera wysypuje mi komunikaty że w/w pakietów nie może znaleść te pakiety tam są na 100%

co ciekawsze, jak zmienie php.ini na php.ini.ini pakiety wczytuje, ale dalej nie działa mysql - pewnie jakis konflikt w ścieżkach czyli gdzieś problem leży w tych rozszerzeniach.... :/ może windows je jakoś ukrywa ?

Może ktoś poradzić?
mrok
tak napisałeś ze nie wiem co Ci nie działa?questionmark.gif?

jesli po restarcie apacha phpinfo() nie wyswietla informacji na temat mysql to spróbuj te dll-ki dorzucić do katalogów windows lub system32.
Cytat
extension=php_gd2.dll
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll

jesli nie działa Ci mysql to .... nie mam pomysłu

powodzenia
pyro
Cytat
co ciekawsze, jak zmienie php.ini na php.ini.ini pakiety wczytuje

Mój komputer > narzędzia > opcje folderów > widok > odznacz "ukryj rozszerzenia znanych typów plików

po tym zobacz jakie rozszerzenie ma php.ini chociaż to dziwne że ci wogóle działa jak php.ini zamienisz na php.ini.ini
tommy4
Upewnij się, że libmysql.dll znajduje się w twoim PATH. Możesz np. skopiować ten plik (z głównego folderu PHP) do system32.
maaaaadafaka
wystarczyło:

Mój komputer > narzędzia > opcje folderów > widok > odznacz "ukryj rozszerzenia znanych typów plików

DZIĘKI smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.