Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i ssh-HELP!!!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sowa85
witam,
mam mały problem – zrobiłem system news'ów i chce wraz z wiadomościami wysyłać załaczniki. I tu jest problem smile.gif - nie wiem za bardzo jak wysyłać pliki na serwer z SSH (wersja 2). Na serwerze jest php 4.2, próbowałem się połączyć z FTP'em przez skrypt php, ale wyskakiwała mi wiadomość, że nie zna takiej funkcji jak ftp_connect... Próbowałem, także, skopiować plik na serwer przez skrypt funkcją copy ale też nie działało – mówił, że nie mam do tego praw!!questionmark.gif Sorry, za lamerskie pytania smile.gifsmile.gif php zajmuję się od niedawna, więc moja wiedza nie jest jeszcze zbyt duża smile.gif Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak wysłać plik na taki serwer przez php albo Jave albo... to niech da znać.

ale się rozpisałem smile.gifsmile.gif

Z góry dzieki.
Bakus
A nie możesz napisać uploadu plików w php questionmark.gif
shima
Cytat
witam,
mam mały problem – zrobiłem system news'ów i chce wraz z wiadomościami wysyłać załaczniki. I tu jest problem smile.gif - nie wiem za bardzo jak wysyłać pliki na serwer z SSH (wersja 2). Na serwerze jest php 4.2, próbowałem się połączyć z FTP'em przez skrypt php, ale wyskakiwała mi wiadomość, że nie zna takiej funkcji jak ftp_connect... Próbowałem, także, skopiować plik na serwer przez skrypt funkcją copy ale też nie działało – mówił, że nie mam do tego praw!!questionmark.gif Sorry, za lamerskie pytania smile.gifsmile.gif php zajmuję się od niedawna, więc moja wiedza nie jest jeszcze zbyt duża smile.gif Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak wysłać plik na taki serwer przez php albo Jave albo... to niech da znać.

Jeżeli dobrze rozumiem, to masz na serwerze konto ssh i musisz zrobić upload . Jeżeli na serwerze jest ssh, to musi być też sftp.
scanner
RTFM: http://pl.php.net/manual/en/features.file-upload.php
adwol
Cytat
mam mały problem – zrobiłem system news'ów i chce wraz z wiadomościami wysyłać załaczniki. I tu jest problem  - nie wiem za bardzo jak wysyłać pliki na serwer z SSH (wersja 2)

A łączysz się skąd? Bo nie bardzo rozumiem jaki ma być produkt finalny. Chcesz, żeby z jednego komputera na którym jest php wysłać coś na drugi za pomocą SSH?
Cytat
Jeżeli na serwerze jest ssh, to musi być też sftp.

Nie musi, conajwyżej może.
shima
Cytat
Cytat
Jeżeli na serwerze jest ssh, to musi być też sftp.
Nie musi, conajwyżej może.

Słuszna uwaga, zawsze można wyciąć...

-------------------------------------------------
Post edytowany przez DeyV, z uwagi na błędne wykorzystanie bbcode.
CyklOP
Ciekawy bug na forum ;] Shima- popraw posta, albo poczekaj na moderatorow niech sie temu przyjrza...
Jabol
ok, już jest dobrze ( kto naprawił - przyznać się ) więc odznaczam.
spenalzo
Cytat
ok, już jest dobrze ( kto naprawił - przyznać się ) więc odznaczam.

Ja automagicznie telepatycznie naprawiłęm tongue.gif
DeyV
Cytat
-------------------------------------------------
Post edytowany przez DeyV, z uwagi na błędne wykorzystanie bbcode.
sowa85
OK - jakis postep juz jest smile.gif urzylem skryptu z help'a od php i udalo mi sie wrzucic plik do tempa ale juz nie moge go przeniesc do konkretnego katalogu na serwerze sad.gif
pojawia sie taki error:

Warning: Unable to create '/infos/www/data/chem/Katedry/Analityczna/desktop.ini': Permission denied in /infos/www/data/chem/Katedry/Analityczna/file.php on line 20

Warning: Unable to move '/var/tmp/phpolayIs' to '/infos/www/data/chem/Katedry/Analityczna/desktop.ini' in /infos/www/data/chem/Katedry/Analityczna/file.php on line 20
Possible file upload attack! Here's some debugging info:
Array
(
[userfile] => Array
(
[name] => desktop.ini
[type] => application/octet-stream
[tmp_name] => /var/tmp/phpolayIs
[error] => 0
[size] => 115
)

)

ma ktos jakis pomysl czego to jest wina?questionmark.gif

dzieki
adwol
Cytat
ma ktos jakis pomysl czego to jest wina?questionmark.gif

Twój skrypt nie ma praw do zapisu w katalogu /infos/www/data/chem/Katedry/Analityczna/. Sprawdź czy możesz ręcznie utworzyć taki plik w tym katalogu i sprawdź z prawami jakiego użytkownika wykonują się Twoje skrypty php (niekoniecznie musi to być Twój użytkownik)
sowa85
recznie moge stworzyc pliki, katologi... wszystko smile.gif
nie wiem zabardzo jak to sprawdzic z jakimi prawami wykonują się moje skrypty php (nadalem temu plikowi wszystkie prawa przez chmod, ale nie mam pojecia czy to oto chodzi questionmark.gif :oops: )

z gory dzieki smile.gif
shima
Cytat
Ciekawy bug na forum ;] Shima- popraw posta, albo poczekaj na moderatorow niech sie temu przyjrza...

questionmark.gifquestionmark.gif? Zawsze robię podgląd przed wysłaniem, ale nic "ciekawego" nie zauważyłem. Jaki to był bug?
halfik
heh... po po prostu przy uploadzie zrob copy() na zadany katalog i po sprawie; a jedyny bol jaki pozostanie, to to ze nie bedziesz wlascicielem plikow, bo php jest wykonywane przez apache'a; ja mam wlasnie taki motyw, ze mi download ugrzazl na jednym z serwow - admina wyrabali z roboty, on im nie podal wejscai na roota, za to rozpieprzyl caly serw winksmiley.jpg no i po downloadzie, bo wlascicielem plikow w moim przypadku jest HTTP winksmiley.jpg
adwol
Cytat
recznie moge stworzyc pliki, katologi... wszystko smile.gif
nie wiem zabardzo jak to sprawdzic z jakimi prawami wykonują się moje skrypty php (nadalem temu plikowi wszystkie prawa przez chmod, ale nie mam pojecia czy to oto chodzi questionmark.gif  :oops:  )

Najprawdopodobniej, musisz więc nadać temu katalogowi prawa takie, żeby użytkownik z którego chodzi serwer WWW mógł tam zapisywać. Skontaktuj się z administratorem, on powinien Ci powiedzieć szczegóły.
sowa85
Dzieki za pomoc. Rozmawialem z adminem i sie przyznal, ze to jego wina smile.gifsmile.gif jutro ma poprawic. Mam jeszcze jedno pytanko: czym sie rozni funkcja move_uploaded_file() od copy()questionmark.gif W manual'u za duzo nie znalazlem o copy() tylko tyle ze kopiuje plik – ale jak??
Z tego co wiem move_uploaded_file() pierw wrzuca plik do tempa na serwerze a dopiero potem do innego katalogu, a czy copy() robi tak samo czy odrazu wrzuca do docelowego katalogu??
scanner
Jak sama nazwa wskazuje, [manual:c0727ad1b9]move_uploaded_file[/manual:c0727ad1b9] przenosi wysłany plik z tempa do katalogu docelowego. Sprawdza również, czy obrabiany plik rzeczywiście był wysłany z przeglądarki
Cytat
This function checks to ensure that the file designated by filename is a valid upload file (meaning that it was uploaded via php's HTTP POST upload mechanism). If the file is valid, it will be moved to the filename given by destination.
[manual:c0727ad1b9]Copy[/manual:c0727ad1b9] natomiast tylko kopiuje plik pozostawiająć oryginał na miejscu (w temp) skąd trzeba go ręcznie usuwać. Nie dokonuje także sprawdzenia czy plik został uploadowany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.