Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z plikami rar
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pitu
Witam

Mam taki problem, mam skrypt uploadu, zezwoliłem na wrzucanie plików rar oraz zip niby wszystko ładnie się wrzuca ale jak się ściąga pliki rar to wywala że archiwum jest zepsute (nieoczekiwany koniec archiwum), z plikami zip nie ma takiego problemu.

Dodam, że jak wrzucam nawet pliki rar przez ftp to jak ściągam je przez skrypt upload też wywala, że są zepsute.

W czym może być problem?
Kicok
Cytat
Dodam, że jak wrzucam nawet pliki rar przez ftp to jak ściągam je przez skrypt upload też wywala, że są zepsute.

Masz błędy w skrypcie. Zakomentuj sobie linijki:
  1. <?php
  2.  
  3. header( 'Content-Type: cośtam' );
  4. header( 'Content-Disposition: cośtam' );
  5.  
  6. ?>

i spróbuj ściągnąć jakiś niewielki plik. W przeglądarce powinna pojawić się treść ściąganego pliku + conajmniej 1 błąd PHP.

Jeśli błędów nie będzie, to poszukaj w swoim kodzie:
- Jakiegoś echo, print, etc
- białych znaków przed <?php lub za ?>
- upewnij się, że plik jest kodowany bez BOM (Tylko dla UTF-8)
- include/require (Jeśli znajdziesz to wykonaj powyższe punkty dla załączanych plików)
pitu
Jeśli dodaje podany przez ciebie kod do indexu to jak wpiszę adres strony to chce zapisać index ;P
Kicok
No ale gdzie ja pisałem, że masz coś dopisać do pliku index.php? ;]

Może pochwal się swoim kodem, bo dalej zgadywać nie mam ochoty. W jaki sposób ściągasz pliki rar z serwera? Przy pomocy linków typu:
Kod
http://serwer.com/download.php?id_pliku=12345

czy po prostu przez:
Kod
http://serwer.com/katalog_z_plikami/nazwa_pliku.rar

Z uploadem jest raczej wszystko OK, skoro nawet pliki wgrane przez FTP sprawiają problemy.
Jeśli ściągasz pliki przez jakiś download.php, to zastosuj się do tego, co napisałem powyżej. Natomiast jeśli masz linku bezpośrednio do plików.rar to problem leży gdzieś indziej.

Najlepiej zrób tak:
Otwórz notatnik. Napisz w nim kilka zdań. Zapisz jako "plik.txt".
Spakuj ten plik do: "plik1.rar".
Wyślij "plik1.rar" na serwer po czym ściągnij go ze swojej stronki i zapisz jako "plik2.rar"
Otwórz "plik1.rar" w notatniku (bez rozpakowywania). To samo zrób z "plik2.rar". Znajdź 10 szczegółów, którymi różnią się oba pliki ;]
pitu
Dzięki za odpowiedź ale dam sobię z tym spokój smile.gif

Bo w przyszłości zamierzam zrobić podgląd plików a jak wiadomo tylko można zrobić to z zipem winksmiley.jpg

Może ktoś podeśle jakiś link, który by mnie nakierować jak to zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.