Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odwołanie do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pitu
Mam taki problem, otóż mam rozwijane menu z którego mogę wybierać rzeczy z danego dnia. Tzn. wybrać katalog z danego dnia i pokażą się pliki wgrane w tym dniu. Tylko jest problem menu odwołuje się do date, która występuje wcześniej w skrypcie a chcę mieć to menu na dole. Jak wstawiam na górę nad występowaniem tej zmiennej jest ok, ale jak pod to nie pokazuje wyniku sad.gif
Gecco
troche dziwnie to napisales ale to moze wina pory o ktorej to czytam winksmiley.jpg

jezeli dobrze rozumiem to zmiena $date dziala na gorze a na dole juz nie - (zakladam ze potem ta zmiena gdzies nadpisujesz) w takim wypadku mozesz skopiowac ta zmiena np $date2 = $date; i potem uzywac $date2
ayeo
Mamy zgadywać? Może wkleisz kawałek kodu?

Pozdrawiam!
pitu
Ok to tak to jest kawałek kodu odpowiedzialny za rozwijane menu:
  1. <?
  2.  echo'<form method="post" action=""><b><span style="color:#FFFFFF; font-size: 9pt"></span></b><select name="date" onchange="submit()"><option value="0">Menu</option>';
  3. for($i=0; $i<10; $i++){ 
  4. echo '<option value="'.$i.'">'.date('d-m-Y',time()-(86400*$i)).'</option>'; 
  5. }
  6. ?>

I chcę go wstawić na samą górę strony tylko on odwołuję się do zmiennej date, która występuje ok. w połowie strony w kodzie:
  1. <?php
  2. else {
  3. $dniochy;
  4. if(!isset($_POST['date']))$dni = 0; else $dni = $_POST['date'];
  5. if($file['date2']
  6. ?>

I jak to zrobić aby to menu odwołało się do zmiennej występującej poniżej menu.
ayeo
O jakiej zmiennej date Ty mówisz? Widzę tylko natywną funkcję date();

Pozdrawiam!
pitu
Chodzi mi o to name="date" odwołanie idzie do "date" a jak mi wiadomo musi się odwoływać do zmiennej wystepującej powyżej, a ja mam poniżej i nie działa. Może jest jakieś wyjście smile.gif
ayeo
Ja nie rozumiem. Zmienna $_POST['date'] będzie ustawiona dopiero jak wyślesz formularz przecież. Czemu robisz menu na formularzu w ogóle?
pitu
To jest dzienny upload plików, wyświetlane są tylko pliki z danego dnia, reszta jest na ftp ale nie wyświetalają się na liście. A menu jest do zmiany "katalogu", można nim pokazać pliki z innego dnia niż jest teraz. i chcę te menu mieć na górze.

@edit wie ktoś jak to zrobić bo sam nie dam rady, męczę się i nic winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.