Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Oscommerce
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Maciekbjw
Witam,

ostatnio szperając w strukturze tabelek MySql sklepu osCommerce znalazłem jedną o nazwie 'sessions', gdzie przechowywane są wszystkie sesskey-e, expiry i wartości zmiennych SESSION. Ciekawi mnie po co to wszystko jest przechowywane w bazie, skoro zmienne sesyjne i tak siedzą na serwerze. Mógłby mi ktoś wyjaśnić, czy w praktyce trzymanie tych wartości w bazie jest do czegokolwiek potrzebne?

Czekam na odpowiedź, pozdrawiam.
.radex
Niektórzy uważają trzymanie sesji na serwerze za mało bezpieczne, więc przechowują je w bazie (własny system sesji). Tyle. Jeśli oscommerce trzyma je w bazie, to najwidoczniej nie trzyma ich na serwerze tongue.gif
klocu
Takie rozwiązanie alternatywne, gdy serwer ma problemy z katalogiem tmp (przypadkowe przepełnienie bufora danych sesyjnych - sam się z tym zmagam), wtedy rozwiązanie sql'owe jest tu jedynym które można zastosować jeśli chodzi nam o skuteczność.
Jasne że można zmienić katalog przechowywania na własny, ale to też nie zawsze może rozwiązać problem.

Tak jak powiedział poprzednik, jeśli ląduje je do bazy to i nie zapisuje ich na dysku. Nadpisujesz wbudowane funkcje sesji własnymi funkcjami. Wszystko zależy od potrzeb, możliwości i chęci.
l0ud
I tak sesji używasz, bo przechowujesz w niech chociażby identyfikator tej w bazie (no chyba że samo cookies). Rozwiązanie z bazą daje większe bezpieczeństwo i kontrolę nad sesją - z tym, że wiadomo - dodatkowe zapytania i tabela w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.