Piotrwusek
28.06.2008, 22:09:43
Witam
Chciałbym zapytać jak to jest z prawami autorskimi na informacje które są zamieszczane w RSS.
Dla przykładu strona pobiera informacje z RSS z innej strony i wkleja na własną stronę,
Znalazłem taka stronę
LINK czy takie wykorzystanie jest zgodne z prawami?
Pozdrawiam
.radex
28.06.2008, 22:11:38
W zależności od licencji strony.
Napisz maila do tych kolesi i zapytaj.
trucksweb
28.06.2008, 22:22:52
tak, jest to zgodne z prawem i nie musisz do nikogo pisac.
Jesli strona udostepnia kanaly RSS, automatycznie zezwala na umieszczanie ich na innych stronach w postaci artykulow/linkow etc. Dodatkowo kazdy libk jest linkowany do strony dostawcy kanalu RSS wiec nie ma mowy o lamaniu praw autorskich.
-no chyba, ze jakis cwaniak podpisze takie cos jako : "Nasze artykuly"
.radex
29.06.2008, 09:52:33
trucksweb - A gdzie to wyczytałeś? Na 100% niczego nie powiem, ale wydaje mi się, że jeśli kolesie wlepią tam jakiegoś "kopyrajta" to nie można swobodnie kopiować tych tekstów.
bim2
29.06.2008, 10:09:33
Hmm, na logikę po to są rssy, ale copyright może wszystko zmienić. Teoretycznie RSS'y są do czytania, a nie wyświetlania, więc najlepiej będzie wysłać email do autora serwisu, który na 99% nie zgodzi się na ich wyświetlanie
hwao
29.06.2008, 17:27:07
Żadna różnica czy udostępnia w html, czy xhtml'u czy rss (de fakto ostanie 2 są xml'em), prawa autorskie należą do autora tekstu i jeżeli nie wyraził zgody na ich umieszczanie gdzie indziej, nie można tego robić.
Piotrwusek
1.07.2008, 16:10:07
Otrzymałem taka odpowiedz
Ideą RSS jest aby udostępniać dane "za darmo" w ramach promocji serwisu.
Przeszukałem większość regulaminów serwisów i nie znalazłem żadnego zapisu
zabraniającego publikowanie danych na łamach portali komercyjnych.
Ponadto publikacja RSS jest tylko i wyłącznie z pożytkiem dla portalu
zewnętrznego gdyż nie dość, ze wzmacniana jest takim linkiem pozycja
ich serwisu w google to ponadto jest on bezpośrednio odwiedzany.
Więc jak to jest??
.radex
1.07.2008, 20:55:57
Napisz maila. Wtedy będziesz miał 100% pewność, że oni pozwalają na publikację swojego RSS-a na Twojej stronie.
Piotrwusek
2.07.2008, 22:01:30
Napisałem
i otrzymałem odpowiedz
moze Pan zamieszczac nasze kanaly RSS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.