Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawa autorskie a RSS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Piotrwusek
Witam

Chciałbym zapytać jak to jest z prawami autorskimi na informacje które są zamieszczane w RSS.

Dla przykładu strona pobiera informacje z RSS z innej strony i wkleja na własną stronę,

Znalazłem taka stronę LINK czy takie wykorzystanie jest zgodne z prawami?

Pozdrawiam
.radex
W zależności od licencji strony. Napisz maila do tych kolesi i zapytaj.
trucksweb
tak, jest to zgodne z prawem i nie musisz do nikogo pisac.
Jesli strona udostepnia kanaly RSS, automatycznie zezwala na umieszczanie ich na innych stronach w postaci artykulow/linkow etc. Dodatkowo kazdy libk jest linkowany do strony dostawcy kanalu RSS wiec nie ma mowy o lamaniu praw autorskich.
-no chyba, ze jakis cwaniak podpisze takie cos jako : "Nasze artykuly"
.radex
trucksweb - A gdzie to wyczytałeś? Na 100% niczego nie powiem, ale wydaje mi się, że jeśli kolesie wlepią tam jakiegoś "kopyrajta" to nie można swobodnie kopiować tych tekstów.
bim2
Hmm, na logikę po to są rssy, ale copyright może wszystko zmienić. Teoretycznie RSS'y są do czytania, a nie wyświetlania, więc najlepiej będzie wysłać email do autora serwisu, który na 99% nie zgodzi się na ich wyświetlanie haha.gif
hwao
Żadna różnica czy udostępnia w html, czy xhtml'u czy rss (de fakto ostanie 2 są xml'em), prawa autorskie należą do autora tekstu i jeżeli nie wyraził zgody na ich umieszczanie gdzie indziej, nie można tego robić.
Piotrwusek
Otrzymałem taka odpowiedz

Ideą RSS jest aby udostępniać dane "za darmo" w ramach promocji serwisu.
Przeszukałem większość regulaminów serwisów i nie znalazłem żadnego zapisu
zabraniającego publikowanie danych na łamach portali komercyjnych.
Ponadto publikacja RSS jest tylko i wyłącznie z pożytkiem dla portalu
zewnętrznego gdyż nie dość, ze wzmacniana jest takim linkiem pozycja
ich serwisu w google to ponadto jest on bezpośrednio odwiedzany.

Więc jak to jest??
.radex
Napisz maila. Wtedy będziesz miał 100% pewność, że oni pozwalają na publikację swojego RSS-a na Twojej stronie.
Piotrwusek
Napisałem
i otrzymałem odpowiedz

moze Pan zamieszczac nasze kanaly RSS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.