Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pasek adresu w PopUpach
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Black-Berry
Wszystkie nowe wersje przeglądarek internetowych (ff3, opera9.5, ie7) mają w domyśle wyłączone respektowanie location=no. Czy uważacie, że to jest dobre rozwiązanie. Mnie to osobiście bardzo denerwuje. Kolega twierdzi inaczej dlatego postanowiliśmy założyć sądę żeby rozwikłać spór. Proszę o liczne głosy smile.gif
Shili
Dzięki rozbudowanym frameworkom js jest tyle rozwiązań na zrobienie mało wnerwiającego popupa, że kazanie przeglądarce kilka razy wolniej otworzyć nowe okno wydaje mi się rozwiązaniem nie do końca dobrym. Poza tym nie uważam tego za złą rzecz - ja zawsze chcę widzieć gdzie jestem i zabieranie mi tego przez webmastera tylko dlatego, że miał takie widzimisię uważam za nieporozumienie.
Babcia@Stefa
Ja myślę że pół na pół.

1. Jako admin jednej z takich stron miałbym problem gdyby user podpatrzył url np. głosowania do ankiety (ale to da się zabezpieczyć ;] - hip-hop.pl niema tak, lol, da się ich oszukać robiąc przekierowania i wkładając w obrazki ludzie nieświadomie głosują)
2. Też czasami mnie wkurza jeśli nie mogę podpatrzeć adresu strony (np. pobieranie filmów z 3gp.pl Filmoteką FLV jest z popupa, tylko Opera ma w menu kontekstowym "Kopiuj adres url strony")

@edit
Właśnie mi chodzi o to że każda osoba może podejrzeć popupa kiedy jest adres... a bardziej doświadczona dojdzie np. po nagłówkach lub jakimś prostym sposobem (sam na szybko potrafie coś wykombinować biggrin.gif)

@edit
Jeśli już chodzi o popupy lub coś podobnego to najbardziej nie lubię reklam flashowych które latają i nie da się ich wyłączyć (to nie są popupy tylko warstwy DHTML)

Dziękuję, Babcia@Stefa (WebNuLL)
l0ud
Przecież we wszystkich przeglądarkach pasek adresu jest na tyle mały, że właściwie w niczym nie przeszkadza tongue.gif A pojawia się zapewne tylko z powodu bezpieczeństwa - bardziej doświadczona osoba od razu pozna skąd jest to okienko.
Black-Berry
Cytat(l0ud @ 29.06.2008, 12:38:42 ) *
Przecież we wszystkich przeglądarkach pasek adresu jest na tyle mały, że właściwie w niczym nie przeszkadza tongue.gif A pojawia się zapewne tylko z powodu bezpieczeństwa - bardziej doświadczona osoba od razu pozna skąd jest to okienko.

gorzej jak masz panele administracyje oparte na popupach i do tego lay zkrojony tak ze taki centymetrowy pasek na górze stanowi 20% okienka z dwoma przyciskami yes/no blinksmiley.gif
aravensoft
Cytat(Black-Berry @ 29.06.2008, 11:42:11 ) *
gorzej jak masz panele administracyje oparte na popupach i do tego lay zkrojony tak ze taki centymetrowy pasek na górze stanowi 20% okienka z dwoma przyciskami yes/no :blinksmiley:

a co za roznica? popup blokery powstaly wlasnie przez takie okna "z dwoma przyciskami yes/no" :P

Sadze, ze domyslnie lepiej jest miec podglad na adres niezaleznie od typu okna, dopasowanie wyglady strony do wygladu przegladarki wydaje sie byc sprawa drugorzedna jezeli jeszcze doliczy sie do tego "themesy"/skrypty greasemonkey/user.js itp. zmieniajace wyglad strony (stripujace z css-ow, flashy, obrazkow itp).
Tak na marginesie w dalszym ciagu nie rozumiem co ma layout strony do wygladu przegladarki?

Jeszcze jedna sprawa jezeli chodzi o popupy i w ogole okna dialogowe, w statycznym zarzadzaniu oknami polowe czasu chyba przeznacza sie na ich rozkladanie po "pulpicie" tak zeby nie zaslanialy sie na wzajem.
Black-Berry
Cytat
a co za roznica? popup blokery powstaly wlasnie przez takie okna "z dwoma przyciskami yes/no" tongue.gif
Po pierwsze rozmawiamy o pasku adresu w popupie a nie o samych popupach. Po drugie popup blockery doprowadziły do zmiany strategii reklam - powstały o wiele gorsze reklamy na werstwach których niemożna tak łatwo blokować.

Cytat
Sadze, ze domyslnie lepiej jest miec podglad na adres niezaleznie od typu okna, dopasowanie wyglady strony do wygladu przegladarki wydaje sie byc sprawa drugorzedna jezeli jeszcze doliczy sie do tego "themesy"/skrypty greasemonkey/user.js itp. zmieniajace wyglad strony (stripujace z css-ow, flashy, obrazkow itp).
Tak na marginesie w dalszym ciagu nie rozumiem co ma layout strony do wygladu przegladarki?
Tego typu myślenie dyskryminuje aplikacje webowe bo czemu pisząc coś pod windowsa mogę dostosować sobie wygląd okienka, ustawić ilość przycisków na belce, a pisząc cos pod przeglądarkę nie mogę zrobić panelu admina z własnym layoutem? Przecież popup z 2 przyciskami używany jako toolbox nie jest stroną internetową więc nie możesz powiedzieć, że powinien tam być również pasek adresu i przycisk wstecz.

Cytat
Jeszcze jedna sprawa jezeli chodzi o popupy i w ogole okna dialogowe, w statycznym zarzadzaniu oknami polowe czasu chyba przeznacza sie na ich rozkladanie po "pulpicie" tak zeby nie zaslanialy sie na wzajem.
Toolboxy nie słóżą do ustawiania ich po pulpicie tylko zmiany czegoś i zamknięcia ich zaraz po edycji.
Shili
Cytat
Przecież popup z 2 przyciskami używany jako toolbox nie jest stroną internetową więc nie możesz powiedzieć, że powinien tam być również pasek adresu i przycisk wstecz.
Taki popup jest jak najbardziej stroną internetową, jeśli chcesz mieć okienko z wyborem tak i nie, to masz dedykowane rozwiązania nawet spos js, które nie wymuszą na przeglądarce otworzenia nowej karty/okna.

Cytat
Po pierwsze rozmawiamy o pasku adresu w popupie a nie o samych popupach.
I uważasz, że można rozgraniczyć jedno od drugiego? tongue.gif One się tak ściśle wiążą w tym temacie, że nie sposób tego zrobić.

Cytat
Po drugie popup blockery doprowadziły do zmiany strategii reklam - powstały o wiele gorsze reklamy na werstwach których niemożna tak łatwo blokować.
Skorzystaj z doświadczenia i zrób popup na warstwie. Da się go zrobić niemalże bardzo podobnie jak popup, jak się uprzesz nawet identycznie dla każdej przeglądarki.
Black-Berry
Cytat
Taki popup jest jak najbardziej stroną internetową, jeśli chcesz mieć okienko z wyborem tak i nie, to masz dedykowane rozwiązania nawet spos js, które nie wymuszą na przeglądarce otworzenia nowej karty/okna.
To spróbuj zrobić panelem JS browse file...

Cytat
Skorzystaj z doświadczenia i zrób popup na warstwie. Da się go zrobić niemalże bardzo podobnie jak popup, jak się uprzesz nawet identycznie dla każdej przeglądarki.
Z tą różnicą, że będziesz musiał zasłaniać sobie cały widok.

Ja nie wiem czemu wszyscy się uparli że popupy są złe. To takie samo narzędzie jak każde inne. To, że niektórzy wykorzystuja je do wkurzania innych nie znaczy, że nie można z nich zrobić wygodnego do użycia narzędzia. A ograniczanie ich opcji poprzez blokowanie location=no to stosowanie odpowiedzialnosci zbiorowej za przewinienia nielicznych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.