Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mikolaj-lot
Witam mam na imię Mikołaj i jestem z Poznania. Umiem już HTML i dzisiaj zacząłem się uczyć PHP i jak robie plik PHP w notatniku zapisuje mi go jako plik notatnika i muszę zapisywać z rozszerzeniem html. Pomocy, co mam zrobić ?
nithajasz
Zapisuj plik z rozszeżeniem *.php
mikolaj-lot
Zapisuje a notatnik myśli, że to nie rozszerzenie, tylko nazwa pliku notatnika.
nithajasz
Swoją drogą to Ty jesteś masochista? Ściągnij sobie jakiś edytor zamiast notatnika i będzie po problemie. Widać źle zapisujesz.. Zaznacz opcje wszystkie pliki, a nie pliki *.txt i wtedy zapisuj plik.php.
mikolaj-lot
Zapisuje w ten sposób, nie w jakim programie to otworzyć, więc zrobiłem najpierw operę, potem internet explorer i oby dwie przyglądarki myślą, że jest to plik do pobrania.
piotrooo89
jaki masz serwer żeby uruchomić owe pliki? jeśli nie masz żadnego nie zadziałasz. polecam Krasnala.
dziurson
Żeby móc bawić się z php musisz postawić localhosta lub mieć hosting z obsługa php. Normalnie(jak pliki html) tego nie otworzysz.
Lejto
to zmień rozszerzenie na .php po zapisaniu (jak nie masz ukrytych rozszerzeń plików...) jak chce pobrać plik to chyba masz jakiś dziki kod albo źle skonfigurowany apache
mikolaj-lot
Ta strona nie jest w internecie, nie jestem ażź tak zaawansowany w tych sprawach.
maziak
Czy krasnal to nie czasem już stary i dawno porzucony projekt?

Ogólnie to wygląda mi na to, że nie masz w ogole serwera. Plikow php nie otwiera sie tak poprostu w przegladarce smile.gif
piotrooo89
instalujesz serwerek u siebie wrzucasz pliki ( z rozszerzeniem *.html lub *.php ) do odpowiedniego katalogu i cieszysz się stroną tyle co w tym takiego trudnego?
nithajasz
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/podstawy-php/

Polecam poczytać...
mikolaj-lot
To jaki serwer polecacie ? Ja pliki HTML otwierałem w przglądarce i było dobrze.
dziurson
Zainstaluj sobie webserv
Maxik
Bo plik HTML jest renderowany w przeglądarce, a PHP wykonywany po stronie serwera. Wystarczy hosting typu yoyo.
piotrooo89
No bo to były pliki html... Z php zupełnie inna bajka jest. ja osobiście używam pod Windą Krasnala i mi się spisuje, nie wiem co na to inni. Jak masz windę i uczysz się to proponuję od tego zacząc i na Boga przeczytaj jakiś tutorial np to co dał Ci nithajasz.
mikolaj-lot
Jak ja mam otworzyć stronę w PHP za pomocą webserv ?
dziurson
uruchamiasz program, plik wrzucasz do katalogu httpd w miejscu instalacji i odwołujesz się do niego wpisując w przeglądarce localhost/nazwa_pliku.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.