Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z pętlą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marck
Mam mały kłopot z pętlą if. Napisałem skrypcik na windowsie (KRASNAL Forever) który działa bez problemu. Kłopot zaczyna się, gdy przeniosłem to na serwer z php 5+. Otóż pętla sprawdzająca if((!empty($zmienna1)) && (!empty($zmienna2))) za cholerę się nie chce wykonać. Na krasnalu śmigało. Oto kod do zobrazowania:
CODE
############### Zatwierdzenie formularza z poprzedniej strony ###############################################
if($_POST['dalej']=='Dalej>>>'){
if ((!empty($nrFak)) && (!empty($idWys)) && (!empty($dataW)) && (!empty($dataP)) && (!empty($status))) {
$nrFak = $_POST['nrFak'];
$idF = $_POST['idWys'];
$dataW = $_POST['dataW'];
$dataP = $_POST['dataP'];
$status = $_POST['status'];

$wstaw = mysql_query("INSERT INTO rachfaktura SET idFak='', nrFak='$nrFak', idW='$idF', dataW='$dataW', dataP='$dataP', zapl='$status'");
}
else{
die("Wypełnij wszystkie pola");
}
}

Na php 5+ wykonuje się za każdym razem pętla else, pomimo że dane z formularza są przekazywane poprawnie. Dodam, że gdy wyłączę sprawdzanie pól warunkiem !empty wszystko działa OK. Czego się czepić? Ustawień PHP-a (php.ini)? A może widzicie jakiś błąd związany z wersją mysql-a lub php. Proszę o pomoc
enejcz
A to czasem nie powinno wygladac mniej wiecej tak?
  1. <?php
  2. if($_POST['dalej']=='Dalej>>>'){
  3. $nrFak = $_POST['nrFak'];
  4. $idF = $_POST['idWys'];
  5. $dataW = $_POST['dataW'];
  6. $dataP = $_POST['dataP'];
  7. $status = $_POST['status'];
  8. if ((!empty($nrFak)) && (!empty($idWys)) && (!empty($dataW)) && (!empty($dataP)) && (!empty($status))) {
  9. $wstaw = mysql_query("INSERT INTO rachfaktura SET idFak='', nrFak='$nrFak', idW='$idF', dataW='$dataW', dataP='$dataP', zapl='$status'");
  10. } else {
  11. die("Wypełnij wszystkie pola");
  12. }
  13. }
  14. ?>
marck
No jasne że tak. Ale ze mnie cymbał zamiast $_POST['zmienna'] - ładowałem $zmienna. Wielkie dzięki, nie ma jak obiektywna opinia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.