Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poradźcie dobrzy ludzie ... do Eclipsa pluginów szukam :)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kocurro
Witam,

Pewnie nie w tym dziale za co z góry przepraszam.

Chciałbym Was prosić o podpowiedzenie jakich pluginów do Eclipsa używać - sam wczoraj szukałem ale nie znalazłem nic mądrego.

Główne wymagania to - darmowe używanie w celach komercyjnych bądź możliwość zakupu licencji w Polsce i odpowiedni stosunek ceny do jakości.

A potrzebuję pluginów do następujących celów:

- modelowanie baz danych - czyli plugin, który pozwoli mi ładnie rozrysować bazę danych i zależności między tabelami, dobrze by było jakby na podstawie tego generował kod SQL (opcja drukowania jest chyba niezbędna), coś w stylu Toad Data Modeler
- używanie i zarządzanie bazą danych PostgreSQL i MySQL - coś w skrócie ala phpMyAdmin, tak bym mógł z poziomu Eclipsa grzebać w bazie,
- klient SVN'a
- rysowanie schematów UML'owych z możliwością drukowania, idealnie by było jakby była jeszcze możliwośc generowania kodu PHP i Java z diagramów.

Aktualnie używam do tych celów różnych programów ale muszę przygotować sobie teraz środowisko pracy portable i nie mogę na każdym komputerze zainstalować kopii tych programów (chociażby ze względu na licencje).

Może macie jakieś doświadczenia z pluginami spełniającymi takie zadania, możecie jakieś polecić itp.

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Piotr Łuczak
mike
1. Przenoszę z dziąłu Hydepark do działu Komputery i oprogramowanie.
2. SVN? Ja od zawsze korzystam z subclipse. Jest wszystko czego trzeba.
3. W sprawie UMLa chyba ciężko konkurować z Visual Paradigm - Eclipse UML Plug-in
4. Baza? Zmień perspektywę na Database Develoment
kwiateusz
Tu będzie pasowało lepiej smile.gif

Do bazy polecono mi DBViewer i powiem ze bardzo mi się podoba (jest na eclipsowej licencji)
Do modelowania Azzuri tyle ze drukowanie w wersji pro ktorej mozna tylko w jp kupic
Kocurro
Dzięki chłopaki za świetne pluginy i za przeniesienie tematów smile.gif

kwiateusz niech Cię Pan Bóg dziećmi wynagrodzi smile.gif DBViewer wygląda świetnie i chodzi raczej bezproblemowo biggrin.gif Dzięki dzięki dzięki smile.gif

rozumiem, że ten Azzuri mogę nawet komercyjnie używać ?

Ten Visual Paradigm - Eclipse UML Plug-in jeszcze przetestuję i zastanowię się czy go kupić smile.gif a może znacie coś mniej zaawansowanego co jest za darmo dostępne ?

Pozdrawiam,
Łukasz
kwiateusz
czytałem ta licenzje azzuri i nie ma nic ze nie mozna komercyjnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.