Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie stron w php w wyszukiwarkach...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marekk
Witam,
mam problem z wyindeksowaniem serwisu napisanego w php w wyszukiwrkach. Nie chodzi mi nawet o miejsce wyświetlania ale o to aby rózne podstrony serwisu pojawiały się w nich. Serwis jest zbudowany w nastepujący sposób: mam jeden plik index.php i od niego linki do podstron typu index.php?co=jakaspodstrona. Słowa kluczowe itp. miałem dotychczas trzymane tylko w pliku index.php jako, że reszta stron była includowana dynamicznie. No i żadne informacje z podstron nie pojawiaja się w wyszukiwarkach....

Zastanawiam się teraz czy aby wyszukiwarki uwzględniały podstrony trzeba przerobić serwis tak aby ze strony głównej były linki do pełnych podstron (np. jakaspodstrona.php itd.) bez parametrów i tam umieszczane w kazdej osobnej podstronie nowe nagłowki czy mozna to jakos inaczej rozwiązać??
Może wystarczy dac instrukcje warunkową w index.php dołaczajacą rozne nagłowki??

I jeszcze 1 sprawa przy okazji - czy jesli na podstronach są jakies teksty z bazy jest szansa uwzglednienia ich w wyszukiwarkach?
wermon
Na bazach się nie znam bo nie używam, ale może rozwiązanie tego problemu na plikach coś Ci podpowie...

A więc ja najprościej bym to zrobił tak ze do dokumentu ktory includujesz do indexu dolaczyl bym plik ze słowami kluczowymi które includowalyby sie tam gdzie trzeba masz wtedy pełną manualną kontrolę nad słowami kluczowymi co jest ważne jeśli chce sie miec wysokie pozycje, albo jesli chcesz to zrobic bardziej automatycznie to słowami kluczowymi mogłaby byc część dokumentu który includujesz np. dział w jakim się znajduje plik + "tytuł" pliku

pozdrawiam, wszystkiego naj.. w nowym 2004 roku smile.gif, wermon
marekk
Ok. dzieki za odpowiedź ale ja bardziej chciałbym mieć pewność, że ten sposób będzie skuteczny tzn. podstrony zostaną uwzględnione wówczas w wyszukiwarkach. Czy jednak pliki te nie musza być osobno traktowane??

Co do formy dołaczania metatagów to miałem dokładnie taki sam pomysł jak Ty (includowanie stron i osobno metatagow) o ile by indeksowanie tego zadziałało winksmiley.jpg
Seth
Niektore wyszukiwarki ignoruja adres gdzie wystepuje ?cos=... I nie indeksuja tych stron/podstron.

Mysle, ze ten temat Ci pomoze: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2513
marekk
Ok. dzięki właśnie o to mi chodziło chociaż po pierwszym przeczytaniu tego topicu mam niezły mętlik, ale jest tam chyba rozwiązanie problemu. Będę musiał dokładnie to przeanalizować winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.