Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Pytanie o JOIN
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
calebos
Czesc

Uzywam myisam i nie wiem czy dobrze robie ze wszystko pakuje do jednej tabeli przed tym jak 'oddaje' ja do uzycia.

Do jednej duzej dokladam dane z 4 innych.

Wydaje mi sie ze wydajniej i logiczniej byloby miec wszystko osobno i joinami pobierac dane z bazy bo wtedy z EXPLAIN mozna zauwazyc ze najpierw select sprawdza gdzie jest WHERE w mniejszej tabeli a nastepnie joinem wyciaga calosc potrzebnych danych.

W przypadku polaczenia wszystkiego w tzw 'kupe' tablice mam SIMPLE selecta ale na majac tak malo roznych wartosci indeksy do konca nie sprawdzaja sie jak nalezy.

Wiem jak zrobic joina ale nie rozumiem jak mam np 2 tabele ktore dodaja mi do glowej te same wartosci ale na podstawie roznych warunkow tzn join tablica1 on warunekx=waruneky
nevt
dobrze myślisz, ale musisz się jeszcze sporo podszkolić,
na poczatek polecam ten wykład
powodzenia.
calebos
Dzieki za lekturke.

Wlasnie nie skumalem zeby przerobic troche zrzut bazy ktory dostaje tzn....

Sa tam np dwie kolumny ktore w zaleznosci jesli jest pierwsza to druga jest 'unsp' i vice versa
Chyba powinienem przeniesc informacje o nazwach kolumn do osobnej nowej kolumny a te dwie scalic w jedna.
Podobnie powinienem tablice ktore lacze tzn biore z nich te same dane praktycznie zlaczyc razem i kolumny po ktorych robie joina rowniez polaczyc w jednosc wtedy zachowam informacje na temat po czym jest robiona relacja w tablicy pierwszej w jej nowo utrzorzonej kolumnie,w prosty sposob zastosuje joina z druga tablica 1-1.

Nasuwaja mi sie nowe pytania jak to zakumalem troche...
Czy kiedy sa dwie kolumny ktorych dane sa zalezne a indeks cardinality jest niski tzn dla jednej 20 dla drugiej 30 to warto utworzyc nowa tablice z 'powiazanymi' wartosciami tych dwoch kolumn tzn jeden TYP -> wiele podtypow.

Co bardziej sie oplaca kiedy jest potrzeba wyciagniecia unikalnych danych dla 10 kolumn czesto : Zapytania distinct za kazdym razem czy utworzenie nowej tablicy z unikalnymi danym w jednej kolumnie i nazwie kolumny do ktorej sie odnosza w pierwszej tabeli ?

Dodam ze moj zrzut laduje praktycznie codziennie ok 200tys wierszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.