Chciałbym zrobić coś takiego, aby w moim forum wyświetlały się tematy wg ostatniego dodanego postu.
Moje zapytanie wyświetlające tematy jest następujące:
<?php $host="localhost"; // Host $username="no_ja"; // użytkownik $password="moje_haslo"; // hasło do mysql $db_name="naza_bazy_danych"; // nazwa bd $tbl_name="tabela_forum"; // nazwa tabeli // Connect to server and select databse. $sql="SELECT * FROM $tbl_name ORDER BY id ASC"; ?> <table width="800" border="0" align="center" cellpadding="3" cellspacing="1" bgcolor="#CCCCCC"> <tr> <td width="54%" align="center" bgcolor="#E6E6E6"><strong>Temat</strong></td> <td width="10%" align="center" bgcolor="#E6E6E6"><strong>Wyświetleń</strong></td> <td width="10%" align="center" bgcolor="#E6E6E6"><strong>Odpowiedzi</strong></td> <td width="13%" align="center" bgcolor="#E6E6E6"><strong>Autor</strong></td> <td width="13%" align="center" bgcolor="#E6E6E6"><strong>Ostatni post</strong></td> </tr> <?php ?> <tr> </tr> <?php // zamykam pętle i połączenie z mysql } ?>
I teraz wyświetla mi tematy postów, autorów, ilość wyświetleń i autora ostatnio dodanego postu. Segreguje tematy wg id.
Wiem że mam zmienić ten kawałek kodu:
i zamiast ORDER BY id (numer tematu!) zrobic ORDER BY `kiedy`( gdzie `kiedy` to datetime w formacie $datetime=date("d-m-y H:i:s"); ). Ale jeśli zamienię `id` na `kiedy` to nie działa. Jak grupować wg daty?
$sql="SELECT * FROM $tbl_name ORDER BY id ASC";
Proszę o pomoc. Pozdrawiam. miccom