Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]organizacja plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
altar
witam,

mam pytanie dotyczace sposobu organizacji plikow tworzonej aplikacji. ostatnio np zrobilem cos takiego: index.php w katalogu glownym, i w nim include() do plikow umieszczonych w katalogu templates o nazwach tpl_header.php, tpl_main.php itd.

moje pytanie brzmi jak zwykle powinno sie organizowac tworzana aplikacje.

Pozdrawiam, Robert
tomsi
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale chyba tak żebyś się sam połapał co i jak tongue.gif
qba10
Ja naprzykład teraz piszę cms'a i mam taki układ folderów:
Kod
Folder głowny:
|include (pliki które includuje np. skrypty js,)
|functions (pliki z obiektami)
|system (tutaj jądro i biblioteki)
||jadro
|| lib
|grafika (wiadomo :) )
|galeria (zdjecia z galerii)
|admin (panel administracyjny)
|tpl (szablony smarty)
|install (folder instalacyjny)
index.php (do niego includuje wszsytkie potrzebne pliki )

Ale wszystko zależy od twojego upodobania
altar
Cytat(tomsi @ 10.07.2008, 23:46:35 ) *
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale chyba tak żebyś się sam połapał co i jak tongue.gif

no chodzi o to ze gdy piszesz duza aplikacje w dziesiatkami czy wrecz setkami plikow to trzeba je jakos posegregowac, uporzadkowac.
slyszalem taka teorie ze dobrze jest rozkladac cala aplikacje na jak najmniejsze czesci, czyli np tworzyc biblioteki funkcji, potem podzieli funkcje na zadania ktore wykonuja i podzielic je na np funkcje do obslugi bazy, nastepny plik funkcji to funkcje do obslugi ciagow itp itd.

chodzi mi o to w jaki sposob jest tworzona aplikacja przez profesjonalistow.
tomsi
Aha no to tak myślałem smile.gif No to układ, który pokazał ~qba10 myślę, że jest dobry smile.gif
Cysiaczek
Ot tak ;]
http://www.symfony-project.org/book/1_1/03...n%20Application
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.