Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wykupienie serwera www
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
zzeus
Witam, zastanawiam się na wykupieniem serwera, i tak się składa że jest promocja na nazwa.pl, co o nich sądzicie, jakie są wasze doświadczenia z nimi ? Teraz w promocji można za 50zł/pół roku wykupić serwer, szczegóły: http://nazwa.pl/serwery-promocja-serwery-za-50-zl.html
Co o nim sądzicie ? A może polecicie coś innego, już sprawdzonego ?

Pozdrawiam
phpion
Hehehe, nie wczytywałem się dokładnie ale tu masz to samo za 1zł biggrin.gif
http://nazwa.pl/serwery-promocja-serwery-za-1-zl.html
zzeus
Cytat(phpion @ 12.07.2008, 10:59:24 ) *
Hehehe, nie wczytywałem się dokładnie ale tu masz to samo za 1zł biggrin.gif
http://nazwa.pl/serwery-promocja-serwery-za-1-zl.html

Tak, ale to jest dla firm winksmiley.jpg
phpion
tongue.gif a to sorry.
Nawiązując do tematu. Ja jakoś nie mam przekonania do nazwa.pl. Kiedyś stawiałem tam projekt i hosting raczej nie wywarł na mnie dobrego wrażenia. Nie powiem Ci teraz dokładnie o co chodziło bo po prostu nie pamiętam.
Zainteresuj się może ofertą KEI. Jak dla mnie serwery super. Firma w 100% sprawdzona (niby nazwa.pl to silny konkurent ale ja zdecydowanie wolę kei.pl).
Piotrwusek
Korzystam z serwera w nazwa.pl i jestem zadowolony jednak 366zł rocznie jeśli ktoś wykorzystuje ten serwer w 1% to się nie opłaca.
kwiateusz
ja jak mialem na nazwie to tylko siedzieć i płakać, przy forum gdzie było średnio z 30 osob online potrafił sie zamielic albo wysypac... pod koniec umowy to juz dzwonili ze im przeciazam serwer gdzie na takim progreso czy cal.pl wszystko smiga jak nalezy... admini tez z d*** wzieci bo co dzwonilem to u niego dziala (pewnie po lanie testowal) gdy ja nie moglem sie polaczyc bo pisalo ze polaczenie odrzucone, albo czemu im sie zawiesza serwer to napisal jakos ogrodkowo ze skrypt generuje za duzo zapytan, jak tam były 3-4 zapytania na osobe... jedyne co dobrze wspominam to podkladke pod mysz ktora mi sluzy do dziś
zzeus
Cytat(kwiateusz @ 12.07.2008, 15:00:13 ) *
ja jak mialem na nazwie to tylko siedzieć i płakać, przy forum gdzie było średnio z 30 osob online potrafił sie zamielic albo wysypac... pod koniec umowy to juz dzwonili ze im przeciazam serwer gdzie na takim progreso czy cal.pl wszystko smiga jak nalezy... admini tez z d*** wzieci bo co dzwonilem to u niego dziala (pewnie po lanie testowal) gdy ja nie moglem sie polaczyc bo pisalo ze polaczenie odrzucone, albo czemu im sie zawiesza serwer to napisal jakos ogrodkowo ze skrypt generuje za duzo zapytan, jak tam były 3-4 zapytania na osobe... jedyne co dobrze wspominam to podkladke pod mysz ktora mi sluzy do dziś

innymi słowy polecasz cal.pl ?smile.gif
kwiateusz
tam przynajmniej idzie sie z ludzmi dogadac, cos Ci potrzeba albo nie działa piszesz i zaczyna sie dialog, zazwyczaj po 2 mailach wszystko jest cacy... a w nazwie na boku to tylko jak debilowi "a stworzył Pan baze", "a dane sa poprawne?" itp itd...

moze to odosobniony przypadek, ale rok takiej mordegi to naprawde nic przyjemnego zwlaszcza ze z kumplem na zmiane wisielismy na telefonie...
zzeus
Całkiem sporo pozytywnych opinii jest o cal.pl więc chyb się na nich zdecyduje, szczególnie że ceny też mają przystępne smile.gif
nexis
Cytat(zzeus @ 12.07.2008, 10:19:12 ) *
Teraz w promocji można za 50zł/miesiąc wykupić serwer

Raczej 50 zł za pół roku!

Miałem okazję poznać wielu usługodawców (m.in. nazwa.pl, strefa.pl, kei.pl) i odkąd trafiłem do home.pl tam też pozostałem. Ceny może nie są najniższe, ale jeśli na pierwszym miejscu stawiasz jakość to szczerze polecam! Serwery są bardzo szybkie, dobrze skonfigurowane oraz umożliwają własne ustawienia (php.ini). Łącza mają duże zapasy i maszyny mają dobrą moc obliczeniową.
phpion
@nexis:
Mógłbyś opisać w czym home.pl przewyższa kei.pl? Wiem, że home.pl to marka sama w sobie i stąd pewnie wynikają również ich wyższe ceny. Z kei.pl jestem bardzo zadowolony: szybkie serwery, super obsługa, PHP i MySQL w świeżych wersjach (nie najnowsze ale świeżutkie). Do tego PostgreSQL na każdym koncie, a nie tylko na najdroższym. Jak dla mnie bomba. Porównanie kont w tej samej cenie (Biuro Extra na KEI oraz Business Starter na Home) mówi jasno: KEI oferuje więcej pod każdym względem (jedynie transfer roczny taki sam).
kosmos
Ze swojej strony polecam webd.pl Mam konto medium i jest wszystko w porządku
CENY

OPISY KONT
rzymek01
kei.pl
Cytat
powierzchnia 10 G
Transfer m-c / rok 25 / 300 GB

żart? (oczywiście inne parametry zachęcają)

cal.pl
Cytat
2 GB powierzchni dyskowej
10 GB transferu miesięcznie

(jak wyżej)

z takimi parametrami to ja mogę hosting tworzyć biggrin.gif dam 10000000GB powierzchni i i 1000GB transferu, lol

ja polecam tradycyjnie: tmbnet.pl winksmiley.jpg
kwiateusz
nie rozumiem co Ty masz na myśli

smieszna to jest oferta tego co poleciłes...

a wracajac do cala to odkrylem ze na serwerze szafa.cal.pl nawet jest svn, nie wiem czy swoje repo mozna trzymac, ale bez problemu mozna robic checkout, update itp smile.gif
pyro
Cytat(rzymek01 @ 21.07.2008, 13:02:37 ) *
ja polecam tradycyjnie: tmbnet.pl winksmiley.jpg

Podatne na ataki a poza tym co ciekawego w ich ofercie?

Sam bym chciał wytkupić hosting ale się właśnie zastanawiam nad cal.pl, czy ktoś miał jakiekolwiek z nim problemy?
rzymek01
Cytat(kwiateusz @ 21.07.2008, 13:12:03 ) *
nie rozumiem co Ty masz na myśli

chodzi o to, że niepojęte jest dawać 10G powierzchni przy 25gb transferu miesięcznego...

załóżmy ,żebym tam dał jakiś ubuntu live cd (700mb), bardzo dużo osób sobie ściągnie.....
a nawet jesli się ma jakieś małe pliki po 2mb, to przy dużej oglądalności serwisu może na 5-10dni taki transfer starczy (przy założeniu, że serwis korzysta z tych 20-25gb pojemności)

Cytat
smieszna to jest oferta tego co poleciłes...

masz racje, ale pojemnosc/transfer jest ok biggrin.gif

tak poza tym to oferty cal.pl są bardzo insteresujące
nitro18
Ja bym polecił cal.pl, zobacz: płacisz za pierwszy pakiet 50zł netto (62zł brutto), jak chcesz jakąś domenę jak chcesz, eu lub pl (tutaj bym poszukał gdzie indziej) i płacisz stówkę na rok smile.gif)
zzeus
Ja ostatecznie wykupiłem serwer na cal.pl, i jak do tej pory jeden zgrzyt, nie dało mi się podpiąć statystyk do strony. Ale poza tym jak na razie całkiem dobrze jest winksmiley.jpg
jpatka
Ja mam hostingi na dwóch serwerach: w netial.pl i mirandainternet.pl . Wybrałem ich nie tylko dla siebie, ale i dla klientów, których obsługuję. Cena i duże możliwości na serwerze. To mnie skusiło. Klienci potrzebowali miejsca bardzo niewiele (200MB) w zupełności starczyło, a za więcej niewiele trzeba dopłacić. Ale z nazwy.pl to raczej bym nie skorzystał - cena jest straszna, a obsługa konta ... męcząca. Nie jeden mój znajomy odszedł od nich - i sięnie dziwię.
jarek_bolo
Co do nazwy to dodam jeszcze, że u nich nie ma miejsca niedostępnego z poziomu www.
Ja mam hosting ten za 366zł/rok i kupując u nich dostaje się domenę, np. kowalski.nazwa.pl
Ta domena wskazuje na katalog root powyżej którego nie można wyjść.

I teraz jak np. parkujesz nowe domeny to tworzysz sobie katalog nowy z nazwa projektu, w nim tworzysz katalog public i na niego ustawiasz domene, a powyzej niego aplikacje (framework, biblioteki).
I niby gra, ale niestety nie, bo dostep przez www jest wciaz przez domene kowalski.nazwa.pl/projekt/

Niby htaccessami sobie można blokować itd. ale wydaje mi się, że i tak nie powinno tak być.

Czy na cal.pl, kei.pl, home.pl też jest podobnie questionmark.gif
phpion
Cytat(jarek_bolo @ 12.08.2008, 19:55:45 ) *
Co do nazwy to dodam jeszcze, że u nich nie ma miejsca niedostępnego z poziomu www.
Ja mam hosting ten za 366zł/rok i kupując u nich dostaje się domenę, np. kowalski.nazwa.pl

Miałem "przyjemność" stawiania serwisu na nazwie. Podane przez Ciebie problemy skończyły się zmianą serwera. Nie można wczytać (include) spoza DOCUMENT_ROOT. Czysta paranoja!

Cytat(jarek_bolo @ 12.08.2008, 19:55:45 ) *
Czy na cal.pl, kei.pl, home.pl też jest podobnie questionmark.gif

Na kei.pl nie smile.gif
kwiateusz
na calu direct admin tworzy dla kazdej domeny oddzielna strukture katalogów, nie da sie z 1 domeny podejrzec to co jest w drugiej (chyba ze skryptem jeżdżąc po katalogach)
jarek_bolo
Cytat
Cytat(phpion @ 12.08.2008, 20:09:23 ) *

Miałem "przyjemność" stawiania serwisu na nazwie. Podane przez Ciebie problemy skończyły się zmianą serwera. Nie można wczytać (include) spoza DOCUMENT_ROOT. Czysta paranoja!

Na kei.pl nie smile.gif

Tutaj sprecyzuję, żeby nie było nieporozumień.
Na nazwie mamy po wykupieniu usługi darmową subdomenę w ich domenie czyli twoja_nazwa_konta.nazwa.pl
I ta domena jednocześnie wskazuje na nasz root w strukturze katalogów naszego serwera patrząc przez FTP.
Oczywistym jest, że powyżej tego roota nic nie zaincludujemy, ani też nie wrzucimy żadnych plików i to uważam za wadę.
Konto FTP powinno wchodzić o jeden poziom głębiej.

Mi chodzi o to, że jak zaparkujemy sobie jakąś domenę na tym serwerze, np. test.pl, ustawimy ją na nowy katalog stworzony w strukturze plikow naszego serwera, a następnie np. wgramy aplikację opartą na Symfony, gdzie biblioteki frameworka powinny być poza DOCUMENT_ROOTem (dla domeny test.pl) to nie będzie tak do końca, bo będą dostępne poprzez domenę twoja_nazwa_konta.nazwa.pl

Ale możliwe jest wyjście poza DOCUMENT_ROOT domeny test.pl w skryptach odpalonych z tej domeny.

Mam nadzieję, że jasno smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.