mike-j
12.07.2008, 11:25:07
Problem jest tego typu. Mam forumlarz edycji produktu. I chcę, żeby do pola select z bazy danych była pobierana jedna z opcji. Przykładowo:
Mam etykietkę:
STAN: Nowy/Używan
i przy tworzeniu produktu to nie ma problemu z tym, ponieważ wysyłanie jest proste i do MYSQL wysyła mi do pola STAN wartość np. nowy. I teraz chcę edytować przedmiot.to w jaki sposób skrypt ma pobrać która z opcji została wybrana podczas tworzenia?
nexis
12.07.2008, 11:42:14
Przy edycji w formularzu musisz odpowiednio zaznaczyć wcześniej wybraną opcję, czyli na przykład tak:
<?php
foreach ($stan as $klucz => $wartosc) {
if ($produkt['stan'] == $klucz) {
echo '<option value="' . $klucz . '" selected="selected">' . $wartosc . '</option>' . PHP_EOL
; } else {
echo '<option value="' . $klucz . '">' . $wartosc . '</option>' . PHP_EOL
; }
}
?>
mike-j
12.07.2008, 12:15:29
a możesz mi go zinterpretować odpowiednio krok po kroku bo za bardzo nie mogę się rozczytać z tego kodu
kavka
12.07.2008, 21:05:05
Bierzesz kolejno możliwe stany, które chcesz umieścić w select i sprawdzasz, czy aktualnie sprawdzany stan jest tym zapisanym wcześniej (tu porównujesz z informacją jaką musisz wyciągnąć z miejsca, gdzie przetrzymujesz zapisane dane - plik, baza itp.). Jeśli tak ustawiasz dany stan jako domyślnie wybrany: selected="selected".