Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: KONTA
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
artgrus
Witam. Mam nieco mały problem.

Stworzylem se strone z rejestracją i logowaniem użytkowników.

Rejestracja, czyli dodawanie użytkowników do bazy MySQL z uprzednim sprawdzeniem czy login się nie powtarza..
Logowanie - zczytywanie czy login i hasło się zgadza.
Po poprawnym zalogowaniu tworzona jest sesja (SESSION - jakby ktoś nie wiedział smile.gif.
Każdą stronę którą odwiedzi zarejestrowany poprzedzona jest REQUIR'em - check.php który zawiera skrypt sprawdzający czy user jest dalej zalogowany.

logowanie - JEST
rejestracja - JEST
sesja - JEST.

Niema natomiast jednego: a manowicie KONT UZYTKOWNIKOW.

I TERAZ MAM PYTANKO: W jaki sposów po porawnym zalogowaniu usera przesłać jego dane do następnej strony? Czyli jak wykonać takie KONTA UżYTKOWNIKÓW?

Pomóżcie.
Shili
Przez sesje na przykład. Tudzież przez sesje przesyłasz tylko jakąś daną po której identyfikujesz użytkownika, i za jej pomocą tworzysz zapytanie tylko w momencie gdy jest ono potrzebne.
artgrus
a można bardziej prościej wyłożyć twą odpowiedź?
Shili
Ależ przecież sam sobie w pewien sposób odpowiedziałeś w pierwszym poście:
Cytat
I TERAZ MAM PYTANKO: W jaki sposów po porawnym zalogowaniu usera przesłać jego dane do następnej strony? Czyli jak wykonać takie KONTA UżYTKOWNIKÓW?

Cytat
Po poprawnym zalogowaniu tworzona jest sesja (SESSION - jakby ktoś nie wiedział smile.gif .

Co aktualnie trzymasz w sesji? Tylko informację, że user jest zalogowany? Jeśli tak, to dołóż kolejną zmienną sesyjną na przykład z loginem użytkownika (można dyskutować tutaj o bezpieczeństwie sesji, ale to również można doczytać). I wtedy kiedy będą potrzebne wszystkie dane użytkownika wykorzystujesz zmienną sesyjną do stworzenia odpowiedniego zapytania do bazy danych.
Sil3nt
Ja w swoich skryptach zapisuje do sesji nazwę użytkownika i hasło w md5 na jakie się zalogował i przy każdym wywołaniu strony sprawdzam czy hasło się zgadza (na wypadek zmiany) i czy użytkownik nie jest zbanowany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.