Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UML - diagram aktywności - zapomniane hasło
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
AxZx
witam

nie wiem za bardzo jak powinien wyglądać diagram aktywności dla operacji "zapomniane hasło".
operacja zapomniane hasło polega na:
- w formularzu user wpisuje login i email
- sprawdzenie poprawnosci danych (czy jest taki user, czy dobry mail podal)
- wygenerowanie nowego hasla
- zapis nowego hasla do kolumny tymczasowej
- wyslanie nowego hasla mailem na adres email usera - w liscie jest link aktywujacy nowe haslo
- wyswietlenie komunikatu

...
tu jest tak jakby ciaglosc zerwana - oczekiwanie na klikniecie w link aktywujacy nowe haslo
...

- zapis nowego hasla do bazy (skopiowanie z kolumny tymczasowej do docelowej)
- wyswietlenie komunikatu o zmianie hasla

jak zaznaczyc to oczekiwanie na klikniecie linku aktywujacego?
mzoe ktos mi podac przyklad takiego stanu na diagramie?

pozdrawiam
destroyerr
Moim zdaniem ciągłość nie jest zerwana, ponieważ to nadal ta sama czynność. Raczej powinno iść w tym samym ciągu bez żadnych bajerów. Ewentualnie możesz dodać notatkę do tej czynności.
Pozostaje jeszcze możliwość wstawienia sygnału, ale to już raczej będzie przekombinowane, bo sygnał powinien iść w drugą stronę.

Oczekiwanie to będzie można zaznaczyć raczej na diagramie stanów.
Moja wiedza w zakresie jest oparta głównie na książkach, więc nie jest ostateczna winksmiley.jpg
AxZx
czy to bedzie tak jak na rysunku ponizej?
czy ja to wogole dobrze robie?smile.gif prosze o sprawdzenie i info co i jak zle.
destroyerr
Punkt decyzyjny "Czy link aktywujący został kliknięty" moim zdaniem jest zbędny. Jak sam widzisz, brakuje Ci drugiej możliwości. Ja zrobiłbym z tego po prostu czynność "Kliknięcie w link aktywujący". Inna sprawa, jeśli w mailu wysłałbyś też linka, który stwierdzałby, że to nie właściciel maila poprosił o przypomnienie hasła - wtedy punkt decyzyjny byłby dobry.

Teraz ogólnie.
Formularz zmiany hasła - nie powinno tam tego być. Raczej powinna być tam czynność, ale głowy nie dam sobie urwać.
Sprawdzenie czy taki użytkownik jest w bazie - mhh, szczerze mówiąc nie podoba mi się to. W sumie jest to czynność, ale w takim razie lepiej dać od razu strzałki do innych czynności.
No i jeszcze przy punktach decyzyjnych (na strzałkach od nich poprowadzonych) warto byłoby umieścić informacje o wyniku decyzji. Przynajmniej na jednej strzałce.
Tabela profil - tego nie rozumiem, tzn. nie wiem, żeby można było takie rzeczy robić.
AxZx
a teraz czy wg Ciebie jest juz dobrze?

albo chociaz w miare dobrze?smile.gif
ps. dzieki wielkie za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.