Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czemu nie ostrzega - E_STRICT
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rafalp
Włączyłem sobie dla testu:
error_reporting = E_ALL | E_STRICT

Mam kilka starszych klas z klasycznym wywołaniem konstruktora (przez taka sama nazwe) jednak nie otrzymuje żadnego komunikatu o błędu. (restart Apacha oczywiście był)

Czy E_STRICT powinien ostrzegać przed "starymi" klasami?
nospor
Cytat
Mam kilka starszych klas z klasycznym wywołaniem konstruktora (przez taka sama nazwe) jednak nie otrzymuje żadnego komunikatu o błędu.
Bo to zaden blad. Dla php5 jest to poprostu funkcja w klasie.
rafalp
Nie błąd, ale myslałem ze interpreter zaleci mi napisanie normalnego konstruktora lub przynajmniej zwróci uwagę.
mike
Równie dobrze mógłby Ci sugerować żebyś napisał na przykład getIdentifier() zamiast getId() tongue.gif
Poza tym co by się działo gdyby ktoś chciał mieć metodę o nazwie takiej samej jak klasa? Nie mógłby mieć?
rafalp
No tak.
Pomyślałem że (o ile dobrze pamiętam?) E_STRIC jest dopiero od PHP5 więc będzie rygorystyczny co do gramatyki STRI-kte pod PHP5 no ale cóż..

Apropo - to może zna ktoś jakiś skrypt, program analizujący kod właśnie pod kątem dokładnych reguł PHP wersji 5?

Chciałem sie jeszcze was zapytać czy na error_reporting = E_ALL | E_STRICT
generuje wam ostrzeżenia jeśli w klasie użyjecie VAR zamiast public/private/protected ? Gdzieś przeczytałem że powinno generować a mi nie generuje.
wrzasq
na poczatku generowalo, teraz nie generuje, poniewaz "var" uznano za alias do "public".

Cytat
Pomyślałem że (o ile dobrze pamiętam?) E_STRIC jest dopiero od PHP5 więc będzie rygorystyczny co do gramatyki STRI-kte pod PHP5 no ale cóż..

ale nazwa funkcji taka sama jak nazwa klasy w ktorej sie ja definiuje NIE JEST bledem ani niepoprawnoscia, wiec nadal nierozumiem, czemu sie uparles, ze powinno cos tutaj byc. jak chcesz mozesz sobie sam jakis prosty analyzer napisac (Reflections API) i sprawdzac, czy klasa ma metode o nazwie takiej, jak ona sama (ta klasa), ale to nie jest blad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.