Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS - obrazki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
showstoppa
Witam,
pisze CMS`a, a dokladnie modul do zarzadzania produktami. Tak rozmyslam na temat dodawania obrazkow do konkretnego produktu. Chcialbym sie Was zapytac, jak jest lepiej, wygodniej - uploadowac obrazki na dysk serwera, albo zapisywac je do bazy danych,bo slyszalem tez o takiej mozliwosci.
Chetnie poczytam Waszych opinii, uwag i sugestii na ten temat.

Pozdrawiam
Dziekuje
id4
Witam.
Wygodniej jest umieszczać obrazki w bazie danych. Podczas kasowania wybranego produktu wystarczy np. skasować wszystkie rekordy z tabeli obrazków o danym identyfikatorze produktu. Takie rozwiązanie natomiast znacznie obciąża bazę w zajmowane miejsce - a niektóre serwery ograniczają jej pojemność. Ja zazwyczaj stosuję rozwiązanie, gdzie obrazki zapisuję na serwerze, ponieważ mam tam więcej miejsca - jest to bardziej ekonomiczne. Zczytywanie obrazków bezpośrednio z serwera jest też szybsze niż z bazy.
.dragonfly
Najprostsze Mozliwosci:
[list].
[*]Do kazdego produktu/posta dodac pole np. product_image i tam trzymac nazwe pliku. Domyslnie mozesz ustawic np. obrazek z napisem "Brak zdjecia". Wyswietlac je gdy wartosc jest rozna od "" lub domyslnej nazwy pliku.
[*]Tworzenie dla kazdego produktu oddzielnego katalogu o id odpowiednim dla danej pozycji i tam wrzucanie kolejnych obrazkow.[list]
Pierwsza opcja ogranicza ilosc obrazkow do 1. Przy drugiej z opisanych mozliwosci trzeba brac pod uwage fakt iz moga znajdowac sie 2 pliki o takiej samej nazwie. Potrzebna jest do tego kolejna funkcja sprawdzajaca czy istnieje juz taki plik w katalogu i dodajacy w tym przypadku np. -kolejnynumer. tobie sugerowalbym mozliwosc nr.3

Co do wydajnosci przechowywania obrazkow w bazie to zgodze sie z przedmowca. Przy duzej ilosci produktow nie jest to najlepsze rozwiazanie.
zalew
pkt 1 od kazu ja mam w ten sposob, ze w innej tabeli mam kilka obrazkow identyfikowanych przez id produktu... pkt 3 tez stosuje... tzw 'co akurat lepiej ci odpowiada', ja bazy stosuje kiedy obrazki nie sa wielkie, za to wymagaja czestej zmiany, np. przy edycji newslettera.. wygodniejsze wtedy jest poleciec w petli identyfikatorami i robic update/delete niz upload, unlink, poza tym do wyswietlenia pozniej mam w bazie pole 'img_type' z czego generuje mi sie header odpowiedni.. przy duzych galeriach oczywiscie wgrywam na serwer i listuje z katalogow identyfikowancyh w bazie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.