Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w uporządkowaniu pracy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dzik
Witam. Mam dosyc nietypowe, a moze nawet lamerskie pytanie. Tworze CMS i wykorzystuje jak narazie PHP, mysql i smarty, a chce jeszcze wykorzystac ajax. Ajax glownie do weryfikacji wszystkich formularzy (a wiele skryptow je ma) na bierzaco (czyli cos takiego jak rejestracja na tym forum, ze po wypelnieniu kazdego pola i przejscia do nastepnego wyskakuje nad polem informacja czy wystapil blad, a jak tak to jaki i zeby weryfikacja odbywala sie w skrypcie php, ale blad przekazywala ajaxowi), nastepnie do wyswietlania kawalka tekstu po nacisnieciu przycisku, do tj. menu w formie zakladek (ze odrazu wyswietla sie strona) i shoutbox'a. Chcialbym sie skupic na poczatku na skryptach php, ukladzie strony a dopiero na koncu ajax. Dodaj, ze z ajaxem nie mialem kontaku jeszcze, ale mam zamiar na potrzeby cms'a nauczyc sie (jak narazie czytalem kilka tutkow i spodobala mi sie biblioteka mintAJAX). Czy da sie tak, abym najpierw skonczyl z php a potem zabral sie za ajax? Musze to wiedziec, zebym sobie mogl spokojnie pisac, bez mysli ze potem musze rozkopywac php przez ajaxa. blinksmiley.gif
.radex
Jeśli dobrze rozplanujesz system (MVC, modularność) to dodanie AJAX-a nie powinno stanowić problemu.
Kocurro
Jeśli chcesz zrobić profesjonalnie to musisz najpierw zrobić tak jakby ajax nie istniał i zrobić to dobrze a dopiero potem dodać ajax tak jakby miał być opcją a nie jedyną możliwością.

Poza tym - ajax zawsze możesz dołożyć smile.gif

pozdr.
Łukasz
wlamywacz
Wszystko zależy od tego czy masz poprawnie napisane modele w swojej aplikacji. Jeśli nie trzymałeś się wzorca MCV będziesz musiał przepisać jeszcze raz funkcje odpowiedzialne za pobieranie i obrabianie danych.
Kocurro
Albo parsować po stronie JS'a winksmiley.jpg

pozdr.
Łukasz
wlamywacz
Cytat(Kocurro @ 26.07.2008, 11:01:18 ) *

pozdr.
Łukasz

Pewnie tak ale skądś te dane trzeba otrzymać czyli wywołać pewną akcję a w aplikacjach nie opartych o OOP itd. może być to trudne lub trzeba stworzyć dodatkowe moduły do pobierania tych danych danych.
Kocurro
wlamywacz - możesz to zrobić tak, że pobierasz wynik normalną stronę, którą byś do przeglądarki wysłał i ją odpowiednio parsujesz by wyssać dane - głupie i nieeleganckie rozwiązanie, a owszem ale jest ajax winksmiley.jpg

Piszę o takim rozwiązaniu ponieważ widziałem je w praktyce u kogoś i mnie zwaliła z nóg jego prostota i głupota winksmiley.jpg

Ja zawsze jak piszę to używam szablonów i zmiennej w $_GET o nazwie "out ", która domyślnie ma wartość html a mówi o tym jakiego rodzaju szablon użyć winksmiley.jpg Przy czym to i tak wymaga takiego zaprojektowania serwisu by pod różnymi adresami logicznie kryły się różne dane itp.

pozdr.
wlamywacz
Ja robię dla każdego danego requestu ajax osobny widok gdyż część danych musi przejść przez pętle a niektóre to tylko odpowiedz: 'ok' smile.gif
Speedy
Cytat(Kocurro @ 26.07.2008, 13:01:18 ) *

pozdr.
Łukasz

To zależy, jakie parsowanie masz na myśli. Jeśli chodzi o jakieś mniejsze sprawy typu zmiana stylu jakiegoś napisu lub cokolwiek innego, co nie ma wpływu na bezpieczeństwo aplikacji, to ok. Jeśli natomiast chcesz filtrować dane i weryfikować ich poprawność, to filtracja powinna się odbywać także po stronie serwera. Nie może być takiej sytuacji, że ktoś sobie wyłączy JS-a i tym samym wyłączy sobie wszystkie zabezpieczenia i filtry winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.