Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Po zainstalowaniu na nowym serwerze, zapytanie SQL nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kukix
Witam.

Po zainstalowaniu skryptu na serwerze klienta (jakas małą fima hostingowa) skrypt zxaczął wyświetlać błędy.

1. Wystąpił błąd:
  2. ["SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM esklep_kat WHERE kat_parent = '' AND zakladka_id = '' ORDER BY kat_nazwa ASC LIMIT 0, 100"]
  3. [syntax error near 'FROM esklep_kat WHERE kat_parent = '' AND zakladka_id = '' ORDER BY kat_nazwa A' at line 1]

1. Wystąpił błąd:
  2. ["SELECT FOUND_ROWS() as ilosc_pozycji;"]
  3. [syntax error near '() as ilosc_pozycji' at line 1]

SQL_CALC_FOUND_ROWS i to drugie zapytanie służą do policzenia wszystkich wpisów w bazie, bez uwzglednienia założenia LIMIT.

Czy potrzeba uruchomić jakąś opcje na serwerze Apache?
I czy będe mógł to zrobic z poziomu skryptu?

Bardo proszę o podpowiedź.
Bede wdzięczny za wszelkie wypowiedzi.
Zmorcia
Chcesz policzyc rekordy ?

Kod
$wynik = mysql_query("["SELECT * FROM esklep_kat WHERE kat_parent = '' AND zakladka_id = '' ORDER BY kat_nazwa ASC LIMIT 0, 100"]");
$ile = mysql_num_rows($wynik);

echo 'W abzie mamy '.$ile.' rekordów';

Powinno działać, chyba,że żle cie zrobumiałem ;p
kukix
Cytat(Zmorcia @ 25.07.2008, 13:11:55 ) *
Powinno działać, chyba,że żle cie zrobumiałem ;p

SQL_CALC_FOUND_ROWS zlicza wszystkie pozycje znajdujące się w bazie, omijając "założenie" Limit.
Dzieki temu nie trzeba dwa razy wykonywac podobnego zapytania.

Chodzi mi w tym przypadku o to, dlaczego może nie działac funkcjonalnośc SQL_CALC_FOUND_ROWS na serwerrze.
Czy to zalezy od ustawień, wersji MySQL?
Tutaj jest wywołanie funkcji phpinfo() na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.