Cytat
Heh, nie zdajesz sobie sprawy z tego jakie to skomplikowane. Już nawet wygenerowanie najprostszego pasującego ciągu na podstawie wyrażenia regularnego ciężko byłoby napisać.
Bo ja wiem czy tak ciężko to napisać, trywialne to nie jest... ale nie trudniejsze niż samo dopasowywanie wyrażeń regularnych do wzorca
zresztą, nie po to napisałem:
Cytat
no dobra... co wrażliwszych chyba powinienem prosić o to żeby usiedli przed przeczytaniem treści problemu
żeby to miało być proste

Cytat
To znaczy masz jakiś przykładowy tekst i traktujesz go sekwencyjnie tymi wyrażeniami?
Nie, nie, bardziej trzeba patrzeć na mój problem jako na zbiór if-else'ów
regexpy będą pisane "niezależnie" od siebie i będzie ich "kilka"... załóżmy 150...
chodzi o to że tworząc nowy wzorzec nie musisz pamiętać o poprzednich
a zachodzenie na siebie tych wyrażeń regularnych należałoby traktować jako błąd
w sumie rozwiązanie nie jest mi potrzebne koniecznie w PHP
zaczynam się zastanawiać czy przyda mi się na tyle żeby zrekompensować mi nakład pracy
Cytat
Wiem, że "^a{4,5}$" wygląda o wiele ładniej niż: "@(?(?=^a{3,5}$)(?:^a{4,6}$)|(?!.*))@", ale oba wyrażenia dopasują dokładnie to samo.
Tak masz rację... nie pomyślałem o tym w ten sposób, kod zrozumiałem ale nie zrozumiałem przesłania jaki ten kod miał nieść, myślałem o nim w trochę inny sposób...
zależało mi raczej na tej wersji uproszczonej... bo gdy wzorce razem nie dopasują niczego to dla Twojej propozycji dostanę jakiś długi ciąg znaków który "nic nie mówi", a w wersji uproszczonej będzie jakiś sprzeczny prosty regexp, wyrażenia regularne będące przecięciami miałyby bowiem służyć do "debugowania" i mają być tworzone aby człowiek mógł je zanalizować i poprawić nachodzące wyrażenia...
zdaję się że teraz problem jest jasny
zgłębiłem trochę temat:
Na podstawie wyrażenia regularnego tworzone są: automaty skończone (FST), które dzielą się na deterministyczne (DFA) i niedeterministyczne (NFA), w przypadku wyrażeń Perl'a zdaje się że generowane są te drugie, jednak można je konwertować między sobą, wg angielskiej wiki DFA można ze sobą przecinać (skoro można konwertować DFA <-> NFA, to rozumiem że konwertować w prosty sposób)..., również na podstawie FST można odtworzyć wyrażenie regularne odpowiadające temu FST
Najkrócej rzecz ujmując na pewno w źródłach PHP są kody które by wystarczyły do rozwiązania problemu....
Znalazłem kod w Python'ie, który teoretycznie powinien robić takie rzeczy:
http://www.ics.uci.edu/~eppstein/PADS/Automata.py , próbowałem go przetestować jednak nie działał zgodnie z moimi oczekiwaniami
ściągnąłem więc źródła Perl'a i znalazłem programy w C które mają odpowiadać za kompilację wyrażeń regularnych..., jednak jest to przegląd dzieła 5000 linii na plik (pliki są dwa albo więcej...) kodu poprawianego przez x programistów na przestrzeni ponad 10 lat, z zastrzeżeniem że kod został przepisany tak aby był bardziej wydajny kosztem jego czytelności...
więc przynajmniej chwilowo skapitulowałem...
jeżeli ktoś zna jakieś źródła, które mogłyby mi pomóc byłbym wdzięczny