Zajec
25.07.2008, 16:31:11
Może mnie ktoś nakierować, czemu działa mi left, right i center dla text-align, a nie działa justify?
http://zajec.net/test/list.and.textalignEwentualnie jakaś metoda na osiągnięcie tego?
Kreton
25.07.2008, 17:43:13
Nie wiem czy to jest wytłumaczenie, ale specyfikacja mówi, że justowanie zależy od przeglądarki i w razie braku obsługi zastępowane jest wyrównaniem do lewej lub do prawej w zależności od ustalowenego kierunku tekstu.
Na ten obecny moment wyjściem może być użycie word-spacing. Ale rozwiązanie mało elastyczne :/
Po dodatkowych ustaleniach jestem strasznie zdziwiony. Mianowicie jest plik z Firefoxem 3, który udostępnia standardowe style używane przez tą przeglądarkę. Mimo usilnego przybliżenia zachowania <ul> do <p>, w zasadzie <ul> stało się identyczne jak <p> justowanie dalej nie działa. Nawet porwałem się na <ul> słowo słowo słowo </ul> omijając zasady - o dziwo to samo! Nie justuje.
Zajec
28.07.2008, 12:06:32
Rozwiązałem problem.
Ostatnia linia justowanego tekstu zawsze jest zwyczajnie wyrównywana do lewej. Ponieważ tutaj jest to jedyna linijka jest również ostatnią. Należy na końcu dodać element liniowy o width 100% który znajdzie się w następnej linii. Wtedy pierwsza linijka nie będzie ostatnią i zostanie wyjustowana.
Zaktualizowałem test-case, gdyby ktoś chciał kiedyś zobaczyć sobie "na żywo".