Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyjustowanie elementów inline w 1 linii
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Zajec
Może mnie ktoś nakierować, czemu działa mi left, right i center dla text-align, a nie działa justify?

http://zajec.net/test/list.and.textalign

Ewentualnie jakaś metoda na osiągnięcie tego?
Kreton
Nie wiem czy to jest wytłumaczenie, ale specyfikacja mówi, że justowanie zależy od przeglądarki i w razie braku obsługi zastępowane jest wyrównaniem do lewej lub do prawej w zależności od ustalowenego kierunku tekstu.

Na ten obecny moment wyjściem może być użycie word-spacing. Ale rozwiązanie mało elastyczne :/

Po dodatkowych ustaleniach jestem strasznie zdziwiony. Mianowicie jest plik z Firefoxem 3, który udostępnia standardowe style używane przez tą przeglądarkę. Mimo usilnego przybliżenia zachowania <ul> do <p>, w zasadzie <ul> stało się identyczne jak <p> justowanie dalej nie działa. Nawet porwałem się na <ul> słowo słowo słowo </ul> omijając zasady - o dziwo to samo! Nie justuje.
Zajec
Rozwiązałem problem.

Ostatnia linia justowanego tekstu zawsze jest zwyczajnie wyrównywana do lewej. Ponieważ tutaj jest to jedyna linijka jest również ostatnią. Należy na końcu dodać element liniowy o width 100% który znajdzie się w następnej linii. Wtedy pierwsza linijka nie będzie ostatnią i zostanie wyjustowana.

Zaktualizowałem test-case, gdyby ktoś chciał kiedyś zobaczyć sobie "na żywo".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.