Stworzylem stronke cos ala mini forum, na jej potrzeby musialem zaprojektowac baze skladajaca sie z kilku tabel i odpowiednio powiazac je relacjami
udalo sie jakos to zrobic i wszystko dziala poprawnie (testowalem na malej ilosci danych)
jak to funkcjonuje:
na stronie kazdy zalogowany uzytkownik moze zamiescic jakies ogloszenie ktore pozniej moze byc komentowane przez innych uzytkownikow
ogloszenie zapisuje sie do tabeli: ogloszenie, w tabeli category znajduja sie wszystki kategorie w ktorych mozna umieszczac ogloszenia a w tabeli subcategory znajduja sie podkategorie w danej kategorii.
wszystko dziala poprawnie mozna zapisywac, odczytywac, komentowac i wszystko jest na swoim miejscu
oto kawalek skryptu ktorym wydobywam ogloszenia z bazy:
<?php $zapytanie='SELECT * FROM ogloszenie,category,subcategory,user WHERE ogloszenie.id_user=user.id_u and ogloszenie.id_sub=subcategory.id_sub and ogloszenie.id_cat=category.id_cat' { //tutaj wydobywam komentarze do kazdego ogloszenia $zapytaniey="Select count(id_c) as numrows from comments where id_notrecommended=".$row['id_n']; $ilosc_commens = $ilosc['numrows']; --tutaj wyswietlenie ogloszenia } ?>
ale mnie ciagle nurtuje pytanie: czy dobrze zaprojektowalem relacje miedzy tabelami i czy wszystko jest ok
tutaj znajduja sie obrazek jak wygladaja moje relacje: http://g-it-s.net/relacje.jpg
czy moglby ktos rzucic okiem na to i skomentowac moje rozwiazanie, bardzo prosze
z gory dziekuje