mam na forum (phorum) tabelę z wiadomościami z której pobieram
- message_id
- datestamp
- forum_id
- subject
- thread
- user_id
- author
- thread_count
Chyba zawartości nie muszę tłumaczyć, po nazwach da się rozpoznać

'SELECT MAX(message_id) as message_id, forum_id, subject, thread, MAX(user_id) as user_id, author, thread_count, MAX(datestamp) as datestamp FROM phorum_messages GROUP BY thread ORDER BY message_id DESC'
Tak skonstruowane pobiera mi najwyższe massage_id, user_id oraz datestamp z danego wątku. Wszystko wydaje się być ok... ale jednak nie jest :/ Author jest zawsze wybierany ten sam - autor tematu zamiast autora ostatniego postu. Próbowałem "podpiąć się" pod drugą tabelę z użytkownikami z której pobierałbym wartość "username":
'SELECT MAX(message_id) as message_id, forum_id, subject, thread, MAX(phorum_messages.user_id) as user_id, username, thread_count, MAX(datestamp) as datestamp FROM phorum_messages, phorum_users GROUP BY thread ORDER BY message_id DESC'
Działa "prawie" jak należy - w pierwszym wypadku wybrało odpowiedniego usera, niestety w każdym następnym się on powtarza (choć wcale nie jest autorem ostatniego posta w innych topicach).
Może ktoś pomóc? Już mnie po prostu trafia - jakby nie mogli w tym skrypcie dać tabeli topics jak w każdym innym cywilizowanym...