Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książka o XML- czy możecie polecić?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
marlowe
Witam, chciałbym się zapytać czy znacie może jakąś dobrą pozycję o XML? Chcę coś kupić a patrząc na komentarze przy książkach mojego absolutnie ulubionego wydawnictwa tj. Helionu niespecjalnie mogę coś dla siebe znaleźć (zresztą co dziwne część książek już wycofali jakby XML się przestarzał i wybór jest niewielki). Jest co prawda "XML na poważnie" ale boję się trochę czy nie... nazbyt poważnie? Może znacie jakieś inne pozycje? Na Allegro choćby można kupić pare książek na ten temat ale wolałbym mieć pewność, że nie wyrzucę kilkudziesięciu złotych.
Proszę mnie nie wysyłać do w3c lub kursu on-line- chciałbym mieć co na papierze, przystępnie ale nie prymitywnie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Bartek
P.S. Szukałem w starych postach i- o dziwo- nic na ten temat nie znalazłem.
yoyo
wybacz, że nie pomogę, ale zmień temat smile.gif
Seth
Ksiazki helionu omijam szerokim lukiem.
Natomiast polecam pozycje "Begining XML" wydawnictwa Wrox - http://www.wrox.com/books/0764543946.shtml. Jest to baredzo dobra ksiazka gdzie poza XMLem opisane sa wszystkie potomne technologie zwiazane z nim.
Dominik
Ja odpowiem dosyc przewrotnie winksmiley.jpg www.w3.org i specyfikacje dotyczace XML-a (XML-REC jest przetlumaczona na polski wiec dobrze zaczac od niej a potem poczytac troche to co jest w jezyku angielskim).
hawk
Książek o XML nie ma. Dokładnie: mam nadzieję że nie ma książek opisujących sam XML, bo to byłby koniec świata.

XML jest prosty jak trzonek do łopaty i naprawdę nie ma co drukować, bo nigdy nie będziesz do tego zaglądał po pierwszym przeczytaniu.

Natomiast są zapewne książki o wielu technologiach związanych z XML lub opartych na XML: XSL, XSD, XPath, XHTML, XCośtam, itd.

To trochę tak jakby szukać książki o HTML, ale bez opisu znaczników. Co zostaje? Znaczki pomiędzy < a >, a naokoło tekst. Koniec.

Jeżeli chcesz używać XMLa do zapisu swoich danych, to szkoda $$ na książki. A jeżeli interesuje się konkretna technologia "potomna", to szukaj książki o tej technologii właśnie.
Dominik
Nie moge sie do konca zgodzic, owszem ksiazek w Polsce (polskich) o XML-u nie ma (no moze pol ksiazki "XML. Vademekum profesjonalisty" Helionu ale de facto jest to tlumaczenie specyfikacji) ale w jezyku angielskim jest kilka szczegolnie z wydawnictwa O'Reilly.
Co do tego ze warto szukac ksiazek do aplikacji tez raczej nie moge sie zgodzic. Bo jak mozna uczyc sie czegos "od konca" albo "od srodka"? Najpeirw trzeba poznac zasady panujace w XML-u a potem zaglebic sie w szczegolny przypadek jakim jest dana aplikacja XML-a np XHTML, XSL itp. To tak jakby nauczyc sie w programowaniu switch a nie znac wczesniej if (i nie chicec go poznac) (przepraszam za malo wyszukany przyklad winksmiley.jpg ).
marlowe
Cytat
wybacz, że nie pomogę, ale zmień temat  :lol:

Przepraszam za źle sformułowany wcześniej temat- zmęczenie mi nie służy...
Cytat
Natomiast polecam pozycje "Begining XML" wydawnictwa Wrox - http://www.wrox.com/books/0764543946.shtml. Jest to baredzo dobra ksiazka gdzie poza XMLem opisane sa wszystkie potomne technologie zwiazane z nim.

Hmm.. dlaczego omijasz szerokim łukiem? Z książek Helionu uczyłem się np. CSS i uważam, że (mimo błędów w tłumaczeniach etc.) naprawdę nieźle wydane i pomocne. A poza tym jakoś ogólnie darzę firmę dużą sympatią (np. ze względu na stronę www). Anyway- De gustibus non est disputantum.
Niestey link nie chce zadziałać- "search" na stronach wydawnictwa też nic nie znalazł (a tak na marginesie- to właśnie książki z tej serii są wydawane w Helionie- np. Bazy danych i MySQL. Od podstaw czy PHP4 od podstaw :!: )
Cytat
Ja odpowiem dosyc przewrotnie  :wink:  www.w3.org i specyfikacje dotyczace XML-a (XML-REC jest przetlumaczona na polski wiec dobrze zaczac od niej a potem poczytac troche to co jest w jezyku angielskim).

Hm laugh.gif tak jak pisałem- o W3C wiem, że jest najlepszym źródłem inf ale szuka(łe)m czegoś na papierze (tak, wiem- mogę sobie wydrukować ;-)
Tak czy siak dziękuję- na pewno poczytam.
Cytat
Książek o XML nie ma. Dokładnie: mam nadzieję że nie ma książek opisujących sam XML, bo to byłby koniec świata.  
XML jest prosty jak trzonek do łopaty i naprawdę nie ma co drukować, bo nigdy nie będziesz do tego zaglądał po pierwszym przeczytaniu.  
Natomiast są zapewne książki o wielu technologiach związanych z XML lub opartych na XML: XSL, XSD, XPath, XHTML, XCośtam, itd.  
To trochę tak jakby szukać książki o HTML, ale bez opisu znaczników. Co zostaje? Znaczki pomiędzy < a >, a naokoło tekst. Koniec.  
Jeżeli chcesz używać XMLa do zapisu swoich danych, to szkoda $$ na książki. A jeżeli interesuje się konkretna technologia "potomna", to szukaj książki o tej technologii właśnie.

Hm... ogólnie świadomość tego, że XML jest super prosty miałem. Jednak fakt, że jest na ten temat tyle książek pozwolił mi sądzić, że jest coś więcej niż tylko system znaczników i standardy "co wolno a co nie" (definicja na początku, małe litery etc.). No i okazuje się, że jest- czyli pokrewne technologie, które wymieniłeś. I pewnie masz rację, że należałoby kupić książkę o konkretenj technologii ale.. chyba najpierw przydałoby się zestawienie "all in one", w którym przeczytałbym co jest co i jak się to je. Tak czy siak- dziękuję za uświadomienie biggrin.gif
Jakby komuś jeszcze przyszły jakieś refleksje- będę wdzięczny smile.gif
Seth
Cytat
Cytat

Hmm.. dlaczego omijasz szerokim łukiem? Z książek Helionu uczyłem się np. CSS i uważam, że (mimo błędów w tłumaczeniach etc.) naprawdę nieźle wydane i pomocne. A poza tym jakoś ogólnie darzę firmę dużą sympatią (np. ze względu na stronę www). Anyway- De gustibus non est disputantum.

Dlatego, ze poziom tlumaczen jest fatalny. Bledy nie ograniczaja sie tylko do sformuowan ale takze do kodu w listingach.
Mysle, ze tego typu wydawnictwo powinno dbac o to aby takie rzeczy sie nie zdarzaly. Swoja droga gdzie ich korektorzy ?
No ale z przykroscia trzeba stwierdzic , ze poza helionem nie ma innego wydawnictwa posiadajacego tyle "branzowych" ksiazek.

Cytat
Niestey link nie chce zadziałać- "search" na stronach wydawnictwa też nic nie znalazł (a tak na marginesie-  to właśnie książki z tej serii są wydawane w Helionie- np. Bazy danych i MySQL. Od podstaw czy PHP4 od podstaw :!: )

W adresie dolaczyla sie kropka dlatego nie zadzialal.
http://www.wrox.com/books/0764543946.shtml
Mimo, ze helion tlumaczy takze Wrox'a to jak wyzej napsialem poziom tlumaczen jest zenujacy i wprowadza wiele bledow, ktore dla poczatkujacych moga byc nie do wychwycenia.
marlowe
Cytat
Dlatego, ze poziom tlumaczen jest fatalny. Bledy...

Muszę się zgodzić- sam przy lekturze "PHP4 ood podstaw" wychwyciłem ich kilkanaście na pierwszych stu stronach. Pewnym pocieszeniem jest fakt, że na stronach www jest errata (do której można samemu wysyłać znalezione błędy) i dzięki niej wszystkie pomyłki można wychwycić.
Cytat
W adresie dolaczyla sie kropka

Eh- nie zauważyłem. Dziękuję za link!
hawk
@Dominik:
Ja jednak uważam że książęk warto szukać o konkretnej technololgii, a XML poznać przedtem, poświęcając na to z godzinę - tyle powinno wystarczyć. XML to w końcu tylko składnia, zero semantyki. Składni można nauczyć się nawet mimochodem. Inna sprawa, że sensowna książka "o XML" prawdopodobnie będzie zawierać omówienie DTD, XSD, XPath i tym podobnych. Może pobieżne ale jednak. Sama specyfikacja XML nie zawiera nawet namespaces.

Problem w tym, że w XMLu liczy się to, co na jego podstawie zbudowano. I oczywiście warto się tego uczyć, ale ciężko jest na początku zdecydować, co mi się przyda. Wszystkiego i tak się nie nauczę. Trzeba wybrać, opierając się na tym co jest w internecie. A potem można kupić sobie dobrą książkę z wybranej dziedziny, która starczy na długo i jest wyczerpująca.

Co do książek, polecam wszystko z O'Reilly's. Bardzo trudno się co do nich pomylić :wink: . Tylko tłumaczone za wolno...
Dominik
Cytat
Ja jednak uważam że książęk warto szukać o konkretnej technololgii, a XML poznać przedtem, poświęcając na to z godzinę - tyle powinno wystarczyć.

Wiesz mi nie wystarczy. Moge podac 100 przykladow ale dam tylko jeden modulacja w nowych jezykach znacznikowych.

Cytat
XML to w końcu tylko składnia, zero semantyki.

Nie, juz nie. Sa zalazki w samej specyfikacji ale trzeba zwrocic uwage na specyfikacje towazyszace np xml:id, wiele rzeczy to rowniez internacjonalizacja.

Cytat
Składni można nauczyć się nawet mimochodem.

Tak sie tylko mowi... winksmiley.jpg

Cytat
Inna sprawa, że sensowna książka "o XML" prawdopodobnie będzie zawierać omówienie DTD, XSD, XPath i tym podobnych.

Generalnie tak ale nie tylko chodzi wlasnie raczej o poszczegolne czesci (cos jak np CSS 3 nzawa jest jedna ale slecyfikiacji kilka).

Cytat
Sama specyfikacja XML nie zawiera nawet namespaces.

No wlasnie a jednak to rowniez XML.

Cytat
Wszystkiego i tak się nie nauczę.

No to jesli sie nie nauszysz to nie zrobisz nic ciekawego. Po za tym jak sam wczesniej pisales jest tego nie tak duzo. Bo no XSLT nie musisz znac ale Schema juz tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.