Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1 portal na 2 serwerach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Witam
Mam problemy z serwerem home.pl, nie potrafi wytrzymać obciążenia forum SMF + mój CMS przy dziennej liczbie userów około 10 tyś.
Mam drugi serwer na globat (zagraniczny), jest co prawda trochę wolniejszy ale nie ma crashów i ma o wiele więcej transfery (co też jest utrapieniem na homie).
Moje pytanie
Czy da się zrobić tak żeby przenieść CMSa na globata, a forum zostawić na homie, ale żeby to działało na jednej domenie?
Czy np mogę ustawić tak żeby domena www.silkroadonline.com.pl wskazywała na CMS w globat, a www.silkroadonline.com.pl/forum na forum na homie.
Dodam że home ma obsługę zdalnego połączenia z bazą więc CMS mógłby korzystać z danych bazy homa.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
dadexix
a nie możesz pod forum utworzyć subdomeny forum.domain.tld? na home.pl podpiąć nie domene domain.tld tylko forum.domain.tld? na globat domain.tld...
nexis
Cytat(Avatarus @ 31.07.2008, 14:15:37 ) *
Mam problemy z serwerem home.pl, nie potrafi wytrzymać obciążenia forum SMF + mój CMS przy dziennej liczbie userów około 10 tyś.

Po czym tak twierdzisz? Jakie są objawy? Nie chce mi się wierzyć, że wina leży po stronie home.pl ponieważ posiadają bardzo dobre serwery. Może twoja aplikacja jest źle napisana?
Home nie wytrzymał molochów PHPbb + phpfusion, to da się wybaczyć bo to ogromnie obciążające systemy.
dlatego przesiadłem się z phpbb na smf. Przez jakiś czas był spokój, jednak ciągle rosła liczba userów i serwer znowu zaczyna padać.
Kolejny minus to transfer, 900 GB na rok to kpina.....Przez 2 miesiące wykorzystaliśmy 562 GB, a na stronie nie ma downloadu itp. Jest tylko galeria, którą musiałem wyłączyć.
Mój CMS jest pisany TYLKO i wyłącznie pod szybki i na maxa optymalny kod. W większości miejsc korzysta z cache, zapytania są redukowane do absolutnego minimum itp.
Wpisz w google "Home 503" to zobaczysz że nie tylko ja mam taki problem.
Polskie serwery jeszcze długo nie będą dorównywać tym zagranicznym

dadexix, to już jest jakiś pomysł smile.gif
Moli
Tak jak już ktoś pisał, przenieś forum na drugi serwer i zrób przeniesienie na home.pl. No chyba że masz połączone logowanie czy coś, będzie trudniej smile.gif Skoro tyle transferu Ci zjada, może masz w cms-ie coś co go muli tak. Przypatrz się wszystkiemu dobrze, może unikniesz przenoszenia.
CMs jest poprawny, pisałem go pod ten serwer, tzn grafiki minimalizowane do granic przyzwoitości, ilość i czasochłonność zapytań też absolutne minimum.
CMS korzysta z tablic logowania SMF, bo tak jest userom wygodniej.
webdice
Tak jak pisali poprzednicy, stwórz subdomnę dla forum. W ustawieniach DNS:

Kod
forum      A     xxx.xxx.xxx.xxx
www.forum  A     xxx.xxx.xxx.xxx

Gdzie xxx.xxx.xxx.xxx to IP drugiego serwera. Martwi mnie jedynie baza danych, nie wskazane jest aby skrypt był na jednym serwerze, a baza na drugim (oczywiście nie mówię tu o intranecie).

P.S. Problem z starym linkiem możesz rozwiązać poprzez Location (.htaccess) bądz header (PHP).
wlamywacz
Cytat(Avatarus @ 31.07.2008, 16:14:14 ) *
CMs jest poprawny, pisałem go pod ten serwer, tzn grafiki minimalizowane do granic przyzwoitości, ilość i czasochłonność zapytań też absolutne minimum.
CMS korzysta z tablic logowania SMF, bo tak jest userom wygodniej.

Kto tu w takim razie jest programistą ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.