Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firefox łączy podkreślenie z border...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
wree
Witam.

Mam problem, Firefox łączy mi podkreślenie z border, nie zostawia małego odstępu między nimi. Wygląda to tak:

Cytat
.naglowek {
 color:#18569a;
 font-size: 18px;
 font-weight:bold;
 text-decoration: underline; 
 border-bottom: #18569a solid 2px;
 font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
}

I teraz w Operze i IE jest wszystko wporządku mam taki fajny efekt: nazwa jest podkreślona (uderline) a zaraz pod podkreśleniem trochę większe drugie podkreślenie (border). Tylko że Firefox się krzaczy i łączy obydwa zamiast zostawić odstęp. Zauważyłem, że firefox ma podkreślenie o 1px większe niż powinno być przy czcionce 18px (i prawdopodobnie dlatego mi łączy).

Dało by się to jakoś zrobić? zostawiając czcionkę 18px?.

Pozdrawiam.
l0ud
Spróbuj nadać jakiś padding-bottom. Problem w tym, że wtedy prawdopodobnie na innych przeglądarkach zwiększy się odstęp. Ja bym aż tak dokładnie nie liczył - zwłaszcza, że na innych systemach mogą być inne czcionki...
wree
Dzięki za zainteresowanie. Trochę eksperymentowałem. IE wyświetla już dobrze przy czcionce 13px, Opera przy 14px, Firefox - wcale, nawet przy czcionce 40px.
Co ciekawe jeżeli chodzi o underline przy dużych czcionkach (40px, 50px):
- w Operze maksymalnie dochodzi do 2px (przy czcionce 40) i do 3px (przy 50-tce)
- underline w IE przy 40 i 50px to 1px.

Tylko firefox mi powiększa underline.

Dodałem
Cytat
padding-bottom:1px;
ale Firefox zmniejsza underline do 1px dopiero przy czcionce 14px, więc w Firefox-ie wygląda to trochę dziko (underline i border 2px). A nie chcę mieć większego border niż 2px. Więc to dopiero połowa sukcesu.
tommy4
nie lepiej wyrzucić podkreślenie a border ustawić na typ double?
wree
Ale wtedy uzyskam taki sam efekt jaki już mam w Firefox-ie czyli linie takiej samej wielkości - a potrzebuję pierwszą mniejszą a drugą większą. Dobrze chociaż, że tylko Firefox źle to wyświetla.

Spójrz np tu jak to wygląda w Firefoxie i Operze. Różnica jest dosyć znaczna i widoczna.

Dopisane po chwili:

Już wiem czemu się tak dzieje ehh, przecież jest bold na czcionce dlatego Firefox dale podwójną zmieniłem na normal i powiększyłem czcionkę. Cóż będzie bez bold - też ładnie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.