Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] błędne przekodowywanie w iconv
Forum PHP.pl > Forum > PHP
craker
napisałem sobie taką funkcję, która pobiera mi xml z adresu spisu książek heliona a następnie przy użyciu iconv zamieniam polski tytuł ziso-8859-2 na utf-8. Napisałem to w ten sposób: iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', $tytul); jednakże tytuł np. Tworzenie filmów w Windows XP. Projekty zamieniany jest na Tworzenie filmĂłw w Windows XP. Projekty jak to naprawić, zeby było ok questionmark.gif
l0ud
A jakie masz kodowanie na stronie, w której to wyświetlasz? Czy aby na pewno UTF-8?
craker
tak napewno utf-8, nawet jak źródło strony wyświetliłem w notepad++ i wybrałem kodowanie utf-8 to też mialem taki sam "krzaczek". Wystawiłem już nawet w dokumencie heder'a z utf-8 i też lipa
SirZooro
Parser XML ładując plik przekodowuje go sobie na UTF-8 i w taki sposób też dostajesz dane od niego, więc dodatkowa konwersja jest tutaj zbędna.

A tak przy okazji, skąd wygrzebałeś adres tego XML'a, bo na stronie Helionu są tylko te stare?
craker
aha ok, czyli nie musze dokonywać dodatkowej konwersji ?

dzięki.

adres był podany na liście dyskusyjnej helion'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.