Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak liznać Symfony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witam,

Z serii ciekawych pytań Kocura tym razem chciałbym zapytać się Was:

Jak najlepiej i najszybciej nauczyć się Symfony?

Zakładamy znajomość PHP'a a także programowania obiektowego.

Jakie macie z tym doświadczenia - jaki sposób byście polecili ? Może rzucicie jakimiś linkami smile.gif

pozdr.
Łukasz
mike
Żartujesz co? Dokumentacji nie umiesz przejrzeć? Zapomnij o frameworku.
Kocurro
oj mike smile.gif

Dokumentację umiem przeczytać smile.gif pytałem się o to czy ktoś ma jakieś inne sposoby smile.gif

pozdrawiam,
Łukasz
phpion
Cytat(Kocurro @ 5.08.2008, 11:47:41 ) *
Dokumentację umiem przeczytać smile.gif pytałem się o to czy ktoś ma jakieś inne sposoby smile.gif

Ja mam jeden sprawdzony: nie ograniczaj się do czytania dokumentacji tylko wcielaj kody w życie i dostosowuj do swoich potrzeb. Sama wiedza teoretyczna (czyli po przeczytaniu) na niewiele się zda - trzeba jeszcze praktyki.
mike
No w przypadku dokumentacji symfony miałem na myśli askeet'a, cookbooki, etc
Jest tego sporo. Zresztą sama dokumentacja "właściwa" jest napisana w postaci książki i czyta się to dużo przyjemnej niż typowe dokumentacje.
Kocurro
W właśnie się przyjrzałem, że ta dokumentacja jest pisana tak jak książki z serii Apress, które bardzo lubię smile.gif

Teraz tylko wybrać jakiś prosty temat na szybko do rozgryzienia z pomocą Symfony by się nauczyć co nieco smile.gif

pozdr.
Łukasz
tiraeth
Kocurro, podrzucę pomysł smile.gif Napisz nowy blog ircowy ;] Coś na wzór bash.org, ale z dodawaniem wpisów z poziomu PA (email, hasło, uprawnienia), komentowaniem wpisów (najlepiej drzewkowe) i ocena (+/-)... no i kanał RSS smile.gif smile.gif
empathon
Cytat(tiraeth @ 5.08.2008, 13:01:55 ) *
Kocurro, podrzucę pomysł smile.gif Napisz nowy blog ircowy ;] Coś na wzór bash.org, ale z dodawaniem wpisów z poziomu PA (email, hasło, uprawnienia), komentowaniem wpisów (najlepiej drzewkowe) i ocena (+/-)... no i kanał RSS smile.gif smile.gif

Nowy blog ircowy już od dawna jest gotowy. Autorem jest dr_bonzo.

@Kocurro: lepiej nie liż - symfony jest zbytnio cool by to ryzykować winksmiley.jpg (taka głupia gra słów)
Kocurro
@empathon: Spokojnie - za dużo już w życiu pisałem bym tak łatwo porzucił swój styl tworzenia dla jakiegoś Frameworka ... a nauczyć się tych Frameworków chcę bo planuję zmienić pracę i warto by było wiedzieć co z czym się je smile.gif

Symfony wygląda dość ciekawie ale ja jednak zacząłem przygodę z programowanie od Pascala, potem C/C++, potem assembler, kilka serwerków prostych na koncie mam więc dla mnie przede wszystkim liczy się szybkość działania i wydajność a nie łatwość programowania - ot stara gwardia winksmiley.jpg

pozdr.
Łukasz
empathon
Cytat(Kocurro @ 6.08.2008, 09:39:49 ) *
@empathon: Spokojnie - za dużo już w życiu pisałem bym tak łatwo porzucił swój styl tworzenia dla jakiegoś Frameworka ... a nauczyć się tych Frameworków chcę bo planuję zmienić pracę i warto by było wiedzieć co z czym się je smile.gif

Nie zrozumiałeś "dowcipu" winksmiley.jpg

Jeśli zamierzasz zabierać się poważnie za Symfony radzę Ci zacząć od wersji 1.0.x. 1.1 w moim odczuciu nie nadaje się jeszcze bez kompatybilności wstecznej na produkcję.
Kocurro
No to faktycznie nie zrozumiałem i nadal go nie rozumie winksmiley.jpg

pozdr.
Łukasz
athabus
Moja rada: przeczytaj pierwsze 3-4 rozdziały z książki - są tam podstawy, które trzeba znać - reszta to rzeczy, które wyjdą w praniu.

Potem przerób projekt askeet - jest to przykład aplikacji napisanej od a-z w symfony (niestety są błędy i niezgodności z obecną wersją symfony, ale po przeczytaniu tych rozdziałów o których mówiłem łatwo je wyłapiesz). Askeet jest o tyle fajny, że pokazuje jak robić coś według "symfony way" - w książce tego nie znajdziesz. Oczywiście przerabiając kolejne rozdziały askeet musisz doczytać książkę - ale zawsze wskazują gdzie znajdziesz dalsze informację.

Po czymś takim możesz zacząć swój projekt. Uwierz mi, że nie warto zaczynać nauki samego podręcznika i swojego projektu bo będziesz wiele razy wynajdował koło na nowo. W askeet masz wszystko na tacy.
Kocurro
@athabus: dzięki, taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje smile.gif Zobaczymy na ile się ona sprawdzi.

Głupie pytanie - gdzie znajdę ten projekt askeet ? smile.gif

pozdr.
Łukasz
mike
The Askeet Tutorial
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.