Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telewizor LCD 26/32"
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jarod
Muszę kupić jutro (w sumie to już dzisiaj) telewizor lcd. Najbardziej (wymiarowo) pasuje mi 26". Oglądałem dzisiaj w rtv-agd kilka i zauważyłem, że 26" mają słabe kąty widzenia. Nie znalazłem niczego ciekawego. 32" cale na upartego też się zmieści (chodzi o meble, których na razie nie wymienię.) W grę wchodzą dwie marki samsung vs sony bravia.

Samsung
Sony

Czy możecie coś o nich powiedzieć - może ktoś z Was posiada jeden z tych modeli? Ewentualnie co innego polecacie?
Jak na razie (po przeczytaniu kilku opinii na forach) zdecydowałem się na sony (także wbrew opiniom sprzedawcy trv).

Inne rzecz, która nie daje mi spokoju to jakoś obrazu. Nie mam żadnego dekodera cyfrowego, korzystam ze zwykłej kablówki UPS (kilka podstawowych programów). Zastanawiam się jakiego obrazu mam się spodziewać na takim tv? To mój pierwszy tv lcd...
tiraeth
Samsung LE-32A451
- HD Ready
- Kontrast dynamiczny: 10000:1
- Jasność: 450cd/m2
- Kąty widzenia: 178/178
- Funkcja PIP, ale bez dodatkowego tunera TV
- 3x HDMI
- Menu w języku polskim
2399zł

Sony KDL-32P3000
- HD Ready
- Kontrast dynamiczny: 8000:1
- Kontrast statyczny: 1800:1
- Jasność: 450cd/m2
- Kąty widzenia: 178/178
- Funkcja PIP bez dodatkowego tunera TV
- 2x HDMI
- Menu w języku polskim
2099zł* (bez promocji 2399zł)

Osobiście wybierając między tymi dwoma modelami wziąłbym Samsunga. Tylko ze względów estetycznych. Po prostu wygląda ładniej, a nic ciekawszego nie oferuje biggrin.gif

Jeśli chodzi o telewizję z UPC (bo o UPS nie słyszałem), to zastanów się nad cyfrową UPC. W wielu miastach Polski już można już u nich zamówić dekoder + pakiet kanałów. Będzie to zawsze bardziej czysty obraz, a cena porównywalna. Pakiet Select bez nagrywarki w dekoderze kosztuje 65zł miesięcznie. Dla przykładu, ja w UPC Analogowej za Pakiet Pełny płacę miesięcznie około 50-ciu złotych smile.gif A jak przejdę niedługo na cyfrową, to biorę właśnie Select z nagrywarką smile.gif
Sedziwoj
Jak ja się rozglądałem to mi z 32 został tylko Panasonic TX-32LZD85, ale ma najlepszą matrycę do tego tak zwane FullHD 100Hz itp. itd. Po prostu wśród 32 najlepszy wybór.
Co do 26'' to nie żartuj sobie, ja mam 24'' monitor, chyba nie warto tak małego.

@tiraeth
Co do UPC nie daj się naciągnąć tylko na Thomsona dekoder, bo on ma tylko Euro złącza, ale mnie to wkurzyło swego czasu, ale nie mam zamiaru w ciągu roku zapłacić 600zł aby HDMI mieć.

A co do dobrych miejsc do orientowania się to np. http://hdtv.com.pl/forum/forumdisplay.php?f=21
tiraeth
@Sedziwoj: Dzięki za informację. Będe wiedział na co uważać smile.gif

@Jarod: Co do jakości sygnału z kablówki analogowej, to dla przykładu fotki z tunera TV wbudowanego w mój monitor LCD (1280x1024, HD-Ready ma 1300 z hakiem): http://picasaweb.google.com/tiraeth/Bzdety

Oczywiście jak oglądasz z daleka (powiedzmy 2-3 metry) to nie boli to tak bardzo (normalnie teksty można przeczytać), ale wiadomo - do takich ekranów potrzeba sygnału z odpowiednią rozdzielczością smile.gif
Jarod
Literówka - oczywiście miałem na myśli UPC. Dzisiaj rano kupiłem Sony KDL-32P3000 i jestem zadowolony.
@tiraeth: parametry umiem sobie porównać winksmiley.jpg

Sony bardziej mi się podoba.
Jeśli chodzi o jakość obrazu to nie jest wcale źle - widać delikatne śnieżenie na tvp1 i tvn. Niestety u sąsiadów także więc to słaby sygnał. Jutro na infolinie i dowiem się czy technik mógłby spróbować dostroić sygnał. W najgorszym wypadku wezmę cyfrowy pakiet.

I tu mam do Ciebie tiraeth pytanie. Płacę ~65zł miesięcznie za pakiet cyfrowy. Ile kanałów w tym jest ? Jak wygląda sprawa instalacji/dodatkowych kosztów? Za dekoder trzeba zapłacić czy dostajemy za free w dzierżawę?
tiraeth
Wszystko jest na stronie UPC, ale:

Pakiet Select z dekoderem - 65zł/m-c
- Dekoder w dzierżawie
- Aktywacja 10zł
- Instalacja 100zł/200zł*

Ale nie bierz pod uwagę tych cen. Jako obecny klient UPC może zostaniesz zwolniony z niektórych opłat, lub zostaną one zmniejszone. Musisz się dowiedzieć w oddziale UPC podległym pod Ciebie.

* 100zł za MediaBox bez nagrywarki, 200zł za MediaBox z nagrywarką

http://www.upc.pl/telewizja/cyfrowa/porownanie_pakietow/ - Lista kanałów dostępnych w pakiecie

Offtopic:

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy taki punkt w cenniku nie jest niezgodny z prawem:
Kara za udostępnienie usługi internetowej, DTV, telefonicznej poza lokal, nielegalne korzystanie z sieci, podłączenie większej liczby komputerów niż określono w Parametrach Technicznych - 5 000 zł
Przecież to moja sprawa komu udostępniam usługę internetową. Mam powiedzmy router wi-fi i mogę dawać dostęp każdemu, komu tylko sobie zażyczę. Nie mylę się, prawda?
NuLL
Cytat
rzecież to moja sprawa komu udostępniam usługę internetową. Mam powiedzmy router wi-fi i mogę dawać dostęp każdemu, komu tylko sobie zażyczę. Nie mylę się, prawda?

Podpisujac umowe z UPC zgadzasz sie na ich warunki. EOT
JoShiMa
Kupowałam ostatnio telewizor LCD. Wprawdzie 37 cali, ale nie w tym rzecz. Skorzystałam z usługi prezentacji w domu. Miły pan przywiózł mi do domu trzy wcześniej wybrane modele i we własnym domu na własnym sprzęcie porównałam który mi lepiej pasuje. W sklepie zobaczysz obraz HD puszczony z dysku a w najlepszym przypadku z N-ki a w domu okazuje się, że jest kiszka, bo u ciebie nie ma sygnału Full HD a z analogiem telewizor sobie nie radzi, mimo, że ma parametry.

Porównywaliśmy trzy telewizory o najlepszych parametrach. Tomson (chyba), JVC i Sharp. Jeśli chodziło o parametry podawane przez producentów nie można było zdecydować który lepszy. W domu okazało się, że Ten pierwszy zupełnie sobie nie radzi i pikseluje a na meczy piłki nożnej zamiast piłki jest kometa. JVC radził sobie lepiej, ale wymiękał na dużych jednobarwnych powierzchniach. Sparing wygrał Sharp.

Wiem, że nie rozpatrujesz żadnej z tych marek, więc te informacje nie wiele CI mówią. To co chcę Ci powiedzieć, to tyle, że kupowanie tylko na podstawie parametrów podawanych przez producenta i prezentacji w sklepie to kupowanie kota w worku.
Sedziwoj
Cytat(NuLL @ 19.08.2008, 22:15:52 ) *
Podpisujac umowe z UPC zgadzasz sie na ich warunki. EOT

Nie do końca, czasem w umowach są nieprawne punkty. Ale w tym przypadku mogą to ograniczyć, jeśli chodzi o udostępnianie poza lokal, co do liczby podłączonych komputerów, to już nie był bym taki pewien... ale tego się nigdy nie czepiali, bo i tak z tego powodu żadnych strat (czy domniemanych zysków) nie mogą czerpać.

@JoShiMa
Nie zdziwił bym się że kupowałeś w tej firmie co ja się zastanawiałem, na tym forum co podałem jest tam konto osoby z tej firmy.
Co do jakości obrazu, to ja tego nie zaznaczyłem, ale od tego co więcej się ogląda SD czy HD bardzo zależy jaki TV wybrać, bo dobre w jednym są kiepskie w innym. Ja to co wybrałem, jest na podstawie testów właśnie postawienie obok siebie 3 TV i różne próby, oraz opinii ludzi co je testowali i porównywali.
W 37'' to już inna zabawa, zmiana jest olbrzymia w wyborze...
gizmonek
Tylko i wyłącznie Sony Bravia .Brałbym ten model ->

Sony 32'' LCD Bravia KDL-32V4500

Sony KDL-32V4500 to 32-calowy telewizor LCD w technologii HD Ready. Zastosowana technologia optymalizacji obrazu BRAVIA ENGINE zapewnia lepszą głębię, czystość i rozdzielczość obrazu w rozdzielczości maksymalnej 1366 x 768. Obraz można oglądać w wielu trybach- 16:9, 14:9, 4:3. Telewizor ma bardzo wysoki dynamiczny współczynnik kontrastu 33000:1, co znacząco podnosi jakość obrazu.Dzięki złączu USB można wykorzystać telewizor w roli cyfrowej ramki na fotografie. Można oglądać swoje zdjęcia lub jedno z 6 fabrycznie zaprogramowanych dzieł sztuki współczesnej.BRAVIA ENGINE to wysoko wydajny procesor obrazu zastosowany w najnowszych telewizorach LCD Sony. Opracowany przez Sony specjalny proces korygowania obrazu i usuwania zakłóceń gwarantuje uzyskanie żywego, kontrastowego obrazu. Poprawia obraz o słabym kontraście, nadając mu świeży, realistyczny wygląd. Dzięki kontroli reprodukcji kolorów w każdej klatce uzyskuje się bogate i wierne barwy.Zastosowany wysokiej jakości system dźwięku BBE ViVA i wewnętrzny dekoder Virtual DolbyŽ zapewnia pełny efekt przestrzenny w dźwięku reprodukowanym przez zaledwie dwa przednie głośniki o mocy 10 watów każdy.Sony KDL-32V4500 posiada szereg użytecznych gniazd połączeniowych, także trzy HDMI, które zapewnią współpracę praktycznie z każdym urządzeniem RTV.Producent w zestawie nie dołącza kabla HDMI, który jest niezbędny do cyfrowego połączenia telewizora z innym urządzeniem AV typu DVD, kino domowe.Telewizor jest przystosowany do montażu ściennego, za pomocą specjalnego uchwytu. Producent nie dołącza uchwytu w zestawie.Kable HDMI i uchwyty znajdują się w zakładce Polecane akcesoria.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.