Na wstępie sorki bo pewnie większość z Was będzie uważać że zaśmiecam bo temat był poruszony, ale niestety siedzie już 2 dobę na tym i nie mogę nigdzie znaleźć pomocy. Próbowałem już bardzo wielu konfiguracji i niestety zawsze to samo, nie wyświetlające się polskie znaki w przeglądarce.
Tak jak wspomniałem powyżej problem dotyczy polskich znaków w kodowaniu UTF-8.
Opisze jak to u mnie wygląda. Stronkę robię w dreamweaver 8. Wszystkie podstrony są stronkami php. W meta mam wpisane:
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
W programie dreamweaver w ustawieniach właściwości strony mam ustawiony "encoding" na unicode UTF-8.
Jeżeli chodzi o bazę danych to stworzona baza ma takie ustawienia defaultowe:
Kod
CREATE DATABASE `IR` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci */
Poniżej wyświetlam jeszcze wynik polecenia status bazy:
Kod
Connection id: 180
Current database: IR
Current user: root@localhost
SSL: Not in use
Current pager: stdout
Using outfile: ''
Using delimiter: ;
Server version: 5.0.51a-log Source distribution
Protocol version: 10
Connection: Localhost via UNIX socket
Server characterset: latin1
Db characterset: utf8
Client characterset: latin1
Conn. characterset: latin1
UNIX socket: /var/run/mysql/mysql.sock
Uptime: 42 min 23 sec
Current database: IR
Current user: root@localhost
SSL: Not in use
Current pager: stdout
Using outfile: ''
Using delimiter: ;
Server version: 5.0.51a-log Source distribution
Protocol version: 10
Connection: Localhost via UNIX socket
Server characterset: latin1
Db characterset: utf8
Client characterset: latin1
Conn. characterset: latin1
UNIX socket: /var/run/mysql/mysql.sock
Uptime: 42 min 23 sec
Niestety nie mam już więcej czasu żeby kombinować i dlatego skłaniam się ku Wam z bardzo wielką prośbą o pomoc w odpowiednim ustawieniu kodowania UTF-8. Dodam że nie korzystam z PMA i jeżeli można to rozwiązać za pomocą klienta mysql to chciałbym przy nim pozostać.
Mam jeszcze pytanie, bo z tego co zauważyłem jak miksowałem kodowaniami to zawartość tabeli mi się zmieniał tak że czasem miałem polskie znaki, czasem z miejsce nich pojawiały się znaki zapytania a czasem wyraz np "zauważyłem" wyświetlany był w sposób "zauwa". Wracając do pytania czy po zamianie kodowania mam dane wpisywać od nowa?
Czy przy zmianie kodowania bazy muszę usunąć tabelę i stworzyć na nowo dopisując sposób kodowania?
Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę już się zakręciłem jak czapka beduina!
Pozdraiam