Witam...

Na wstępie sorki bo pewnie większość z Was będzie uważać że zaśmiecam bo temat był poruszony, ale niestety siedzie już 2 dobę na tym i nie mogę nigdzie znaleźć pomocy. Próbowałem już bardzo wielu konfiguracji i niestety zawsze to samo, nie wyświetlające się polskie znaki w przeglądarce.

Tak jak wspomniałem powyżej problem dotyczy polskich znaków w kodowaniu UTF-8.
Opisze jak to u mnie wygląda. Stronkę robię w dreamweaver 8. Wszystkie podstrony są stronkami php. W meta mam wpisane:
Kod
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

W programie dreamweaver w ustawieniach właściwości strony mam ustawiony "encoding" na unicode UTF-8.

Jeżeli chodzi o bazę danych to stworzona baza ma takie ustawienia defaultowe:
Kod
CREATE DATABASE `IR` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci */

Poniżej wyświetlam jeszcze wynik polecenia status bazy:
Kod
Connection id:          180
   Current database:       IR
   Current user:           root@localhost
   SSL:                    Not in use
   Current pager:          stdout
   Using outfile:          ''
   Using delimiter:       ;
   Server version:         5.0.51a-log Source distribution
   Protocol version:       10
   Connection:             Localhost via UNIX socket
   Server characterset:    latin1
   Db     characterset:    utf8
   Client characterset:    latin1
   Conn.  characterset:    latin1
   UNIX socket:            /var/run/mysql/mysql.sock
   Uptime:                 42 min 23 sec

Niestety nie mam już więcej czasu żeby kombinować i dlatego skłaniam się ku Wam z bardzo wielką prośbą o pomoc w odpowiednim ustawieniu kodowania UTF-8. Dodam że nie korzystam z PMA i jeżeli można to rozwiązać za pomocą klienta mysql to chciałbym przy nim pozostać.
Mam jeszcze pytanie, bo z tego co zauważyłem jak miksowałem kodowaniami to zawartość tabeli mi się zmieniał tak że czasem miałem polskie znaki, czasem z miejsce nich pojawiały się znaki zapytania a czasem wyraz np "zauważyłem" wyświetlany był w sposób "zauwa". Wracając do pytania czy po zamianie kodowania mam dane wpisywać od nowa?
Czy przy zmianie kodowania bazy muszę usunąć tabelę i stworzyć na nowo dopisując sposób kodowania?

Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę już się zakręciłem jak czapka beduina!

Pozdraiam