Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Auto increment dwóch kolumn jednocześnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
publius
Witam.

Problem jak w temacie. Przeszukałem Neta i nie znalazłem rozwiązania problemu.

Otóż chcę, aby przy dodaniu kolejnego wiersza w tabeli auto incrementacji ulegało ID dzięki funkcji auto_incremet, oraz kolejne pole, nazwijmy je ID2.
Problem w tym, że nie można włączyć auto_increment dla dwóch pół.

Prostym rozwiązaniem auto increment dla pola ID2 jest oczywiście proste zapytanie MYSQL, w którym najpierw wybieramy MAX(ID2) a potem dodajemy do tego 1.

Niby działa, ale tylko w skryptach, z których będziemy korzystać tylko my sami. Przy większej ilości użytkowników istnieje prawdopodobieństwo, że użytkownicy podczas równoczesnego wpisywania danych uzyskają te same ID2.
W moim przypadku jest to kategorycznie niedopuszczalne.

Czy ktoś ma jakąś dobrą radę? Nie mam pojęcia, jak to ugryźć, żeby było przejrzyście, logicznie i sprawnie.

Z góry bardzo dziękuję za rady.
kwiateusz
jesli masz mysql 5 i wyzej to http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-trigger.html
publius
Dzięki.
Mam powyżej 5.

Dlaczego akurat trigger rozwiąże problem?
Szczerze mówiąc wiem o triggerach, ale nie wiem jak je stosować smile.gif
luck
Trigger pozwoli Ci na wykonanie określonych operacji gdy w strukturze danych tabeli zachodzą jakieś zmiany. W tym konkretnym przypadku powinieneś założyć trigger na zdarzenie "AFTER INSERT" w którym będzie się wykonywać mniej więcej takie przypisanie:
  1. DECLARE max_id2 INT;
  2. SELECT MAX(ID2) INTO max_id2 FROM TABELA;
  3. SET NEW.ID2 = max_id2 + 1;

Tak na szybko, ale powinieneś iść w tym kierunku.
Do poczytania: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/triggers.html
publius
OK. Dzięki bardzo. Na pewno poczytam.

Tak jak pisałem - rozumiem mechanizm, ale proszę o wytłumaczenie, dlaczego akurat używając triggera, nie nastąpi ta kolizja, skoro trigger będzie zwiększał wartość o 1 w identyczny sposób jak w poprzedniej metodzie?
luck
Jeśli użyjesz odpowiedniego typu tabeli, wszystko powinno odbyć się w transakcji, dzięki czemu nie wystąpi problem duplikowania wartości.
publius
OK rozumiem, chociaż powstaje tutaj mały konflikt.
W moim przypadku lepsza byłaby MYISAM, bo dane będą potem tylko wczytywane SELECTem, żadnych modyfikacji. A transakcje obsługuje tylko INNODB...

Czyli jedyne rozwiązanie to przestawić się na INNODB, włączyć triggera i korzystać z transakcji?
luck
Dla pewności można jeszcze założyć Unique Index na kolumnę ze sztucznym Auto-Incrementem.
osiris
Rozwiazanie kolegi luck'a jest prawie dobre - nie zadziala jesli w tej tabeli nie ma zadnych rekordow. Cialo triggera powinno wygladac tak:
  1. SET NEW.ID2 = (SELECT COALESCE(MAX(ID2)+1, 1) FROM Tabela);
luck
@osiris: Słuszna uwaga, dzięki za poprawkę smile.gif
szopen
Gdzieś jużpodobny temat był... Czy chodzi o to aby ID i ID2 miały początkowo te same wartości, czy liczniki mają działaś niezależnie?

Jeśli mają być początkowo równe (lub istnieje prosta zależność między tymi numerami), to używanie max() jest złym pomysłem. Lepiej: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/inf..._last-insert-id . Jak piszą w dokumentacji
Cytat
The ID that was generated is maintained in the server on a per-connection basis. This means that the value returned by the function to a given client is the first AUTO_INCREMENT value generated for most recent statement affecting an AUTO_INCREMENT column by that client. This value cannot be affected by other clients, even if they generate AUTO_INCREMENT values of their own. This behavior ensures that each client can retrieve its own ID without concern for the activity of other clients, and without the need for locks or transactions.

(Całkiem możliwe, że wystarczy zmiana w projekcie bazy i takie podwójne auto_increment nie będzie potrzebne.)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.